Η βαθιά ύφεση που πλήττει το Ελληνικό εμπόριο επηρέασε και το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και οι συνολικές λιανικές πωλήσεις των καταστημάτων καλλυντικών μειώθηκαν σχεδόν κατά 4% το 2009, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση το 2010, επισημαίνει η κλαδική μελέτη της ICAP και τονίζει ότι οι προβλέψεις για το 2011 δεν είναι αισιόδοξες.
Οι συνθήκες ύφεσης που επικρατούν και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και κατ’ επέκταση και στο λιανικό εμπόριο καλλυντικών.
Τα εν λόγω προϊόντα δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να επηρεάζονται περισσότερο σε περιόδους κρίσης.
Το 2009 η αξία της αγοράς καλλυντικών που διατέθηκαν αποκλειστικά μέσω των εξεταζόμενων στη μελέτη καταστημάτων (εξαιρουμένων σουπερμάρκετ, φαρμακείων κ.α.) εμφάνισε μείωση 4,5% σε σχέση με το 2008.
Η υφιστάμενη οικονομική συγκυρία δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και πλήττει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία γενικότερα. Ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές και για τον εξεταζόμενο κλάδο δεν είναι ενθαρρυντικές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, το μέγεθος αγοράς των καταστημάτων καλλυντικών κινήθηκε πτωτικά το 2010, με ποσοστά μείωσης της τάξης του 5%-10%, ενώ οι προβλέψεις και για το 2011 δεν είναι αισιόδοξες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον αριθμό των καταστημάτων πώλησης.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης καλλυντικών βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 46 επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2008 και 2009. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, οι πωλήσεις τους σημείωσαν μείωση 1,83% το 2009. Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 3,67%. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 23,03%, ενώ τα κέρδη προ φόρου βελτιώθηκαν, λόγω όμως της αύξησης των μη λειτουργικών εσόδων.