της Βάνας Ζορμπά
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, λύσεις σε δομικά προβλήματα που ως πρόσφατα φάνταζαν ρηξικέλευθες, ξεπεράστηκαν προτού προλάβουν να εφαρμοστούν.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η δημοσιονομική κρίση και η ανατροπή κατεστημένων εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία και την απουσία εταιρικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων σημαίνουν ότι οι τρεις πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν περιοριστεί σε έναν: την ατομική αποταμίευση μέσω της αγοράς συνταξιοδοτικού προγράμματος.
Στις συνθήκες αυτές, η επιλογή ενός προγράμματος που εξασφαλίζει μια πηγή εισοδήματος στη συνταξιοδότηση γίνεται, για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ζωτικής σημασίας.
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης καθιστούν ακόμη προβληματικότερη τη διατύπωση αξιόπιστης συνταξιοδοτικής στρατηγικής σε ατομικό επίπεδο. Εν τούτοις μπορούμε να παραθέσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες που πιστεύουμε ότι διαμορφώνουν μια ασφαλή αφετηρία για τον υποψήφιο πελάτη της συνταξιοδοτικής αγοράς:
1 Υπολογίστε την ηλικία συνταξιοδότησής σας. Παρά τη σχετική φιλολογία, οι ηλικίες συνταξιοδότησης δεν αλλάζουν δραματικά, ακόμη και στις μέρες μας.
2 Υπολογίστε το ύψος του εισοδήματος που στοχεύετε στη συνταξιοδότηση. Οι οικονομικές ανάγκες μετά τη συνταξιοδότηση αλλάζουν. Η εκτίμηση των αναγκών σας είναι το πρώτο βήμα για την επιλογή του συνταξιοδοτικού προγράμματος που σας ταιριάζει. 3 Υπολογίστε το ύψος των συντάξεων που δικαιούστε από άλλους φορείς.
4 Υπολογίστε τυχόν εισοδήματα από άλλες πηγές, που θα διατηρήσετε μετά τη συνταξιοδότησή σας.
5 Συνειδητοποιήστε το ύψος της συνταξιοδοτικής επένδυσης.
Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ένα αξιοπρεπές ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού σας απαιτεί την αποταμίευση του 20% του εισοδήματός σας. Η εξασφάλιση ικανοποιητικής σύνταξης μπορεί να παρομοιαστεί με τη δαπάνη για την αγορά ακινήτου.
6 Εκτιμήστε σωστά την οικονομική σας κατάσταση. Υπολογίστε σωστά το ύψος του εισοδήματος που μπορείτε να διαθέσετε για τη σύνταξή σας.
7 Επιλέξτε τον τύπο του συνταξιοδοτικού προϊόντος που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει μια σειρά προϊόντων που διαφοροποιούνται σε χαρακτηριστικά όπως ο τύπος της επένδυσης, η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, η μεταβιβασιμότητα της σύνταξης κ.λπ. Ζητήστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα, τα χαρακτηριστικά και τις επιβαρύνσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη ή τμήματα εξυπηρέτησης τα οποία θα σας παράσχουν όσες πληροφορίες ζητήσετε.
8 Επιλέξτε εταιρεία.
Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα χτίζει μια μακροχρόνια σχέση με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Το ζήτημα του κόστους είναι μια βασική παράμετρος επιλογής αλλά δεν θα πρέπει να είναι η μόνη.
9 Επανεξετάζετε σε τακτικά διαστήματα τις επιλογές σας.
10 Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Είτε είστε 25 ετών είτε 50 ετών θα πρέπει ήδη να σκέφτεστε τη συνταξιοδοτική σας στρατηγική. Η σύνταξή σας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσετε στην τύχη της.
Προφανώς, οι παραπάνω κανόνες αποκτούν νόημα μόνο στο μέτρο που το κράτος και η ασφαλιστική βιομηχανία επιτελούν τους θεσμικούς τους ρόλους, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς στο σύνολό της.
Υπό αυτή την έννοια, και παρά τις δραματικές συνθήκες που αυτή συντελείται, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η κρίση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί (και) προσωπική υπόθεση για την οποία ο καθένας μας έχει μερίδιο προσωπικής ευθύνης δεν μπορεί παρά να αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η κυρία Βάνα Ζορμπά είναι υποδιευθύντρια κλάδου ατομικών ασφαλίσεων Ζωής της Ευρωπαϊκής Πίστης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ