Δεκάδες οι τραυματίες στην Ιορδανία από τις συγκρούσεις σκληροπυρηνικών ισλαμιστών με οπαδούς του βασιλιά. Περίπου 350 σαλαφιστές _ υπερσυντηρητικό παρακλάδι του ισλάμ _ συγκρούστηκαν με μια μικρότερη ομάδα βασιλικών στην πόλη Ζάρκα.

Οι σαλαφιστές είναι εκτός νόμου στην Ιορδανία, όπου κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν να καθιερωθούν ως αντιπολιτευτικό κίνημα ανάμεσα στα υπόλοιπα που ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όμως οι διαδηλώσεις τους πραγματοποιούνται χωριστά από εκείνες των αριστερών και των πιο μετριοπαθών ισλαμιστών.
Η βία ξέσπασε σήμερα στη Ζάρκα όταν ένα πλήθος σαλαφιστών συγκεντρώθηκε μπροστά από τζαμί για να ακούσει τις ομιλίες ηγετών του κινήματος που κατήγγειλαν τις σχέσεις της Ιορδανίας με τις ΗΠΑ και ζήτησαν την επιβολή του νόμου της σαρία στη χώρα. Οπαδοί του βασιλιά Αμπντάλα διοργάνωσαν αντιδιαδήλωση ώσπου οι δυο ομάδες συγκρούστηκαν με βία.

Η Ζάρκα, βόρεια της πρωτεύουσας, Αμάν, είναι η γενέτειρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι που σκοτώθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Οι διαδηλωτές στην Ιορδανία πιέζουν για μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να χαλαρώσει ο έλεγχος που ασκεί ο βασιλιάς στην κυβέρνηση _ όπως να εκλέγεται ο πρωθυπουργός από τον λαό αντί να τον διορίζει ο βασιλιάς. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής όπου οι διαδηλωτές ζητούν την ανατροπή των ηγετών, στην Ιορδανία δεν έχουν ως αίτημα την αποχώρηση του Αμπντάλα. Γι’ αυτό το καθεστώς δεν μεταχειρίζεται βία στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι σαλαφιστές τις τελευταίες εβδομάδες για να προωθήσουν την δική τους ατζέντα _ η οποία περιλαμβάνει το αίτημα να απελευθερωθούν 300 μέλη του κινήματός τους οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ιορδανία σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

Στην Υεμένη, ο πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ απευθύνθηκε σε μεγάλο πλήθος στην πρωτεύουσα Σαναά, καταγγέλλοντας τους εκεί διαδηλωτές και δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαναά και σε άλλες πόλεις ενώ συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην πόλη Ταΐζ. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση αποχώρηση του Σάλεχ ύστερα από 32 χρόνια στην εξουσία.

Αίγυπτος

Εισαγγελέας αποφάσισε να μεταφερθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου θα παραμείνει φυλασσόμενος ώσπου να ανακριθεί. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δεν αποκάλυψε σε ποιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε τον Φεβρουάριο ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία, δηλώνοντας απλώς ότι θα του παρασχεθεί «η πρέπουσα ιατρική φροντίδα». Ο Μουμπάρακ εισήχθη στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ την Τρίτη και την επομένη, οι δικαστικές αρχές διέταξαν την κράτησή του προκειμένου να ανακριθεί για κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση κρατικού χρήματος και τον θάνατο διαδηλωτών.