Γνωστούς επισκέπτες αλλά και εκείνους που είναι διακριτικά παρόντες τις τελευταίες δεκαετίες φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση σύγχρονης τέχνης The Last Grand Tour / Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ (ώρα 8 μ. μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Από τις «Δήλιες Ωδές» του Κάι Τουόμπλι – μια σειρά σχεδίων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στις Κυκλάδες το 1961 – έως τα επιχρυσωμένα γλυπτά με πτυχώσεις της Λίντα Μπένγκλις. Κι από τη σειρά γλυπτών «Magie a la noix» που ο Ντάνιελ Σποέρι φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σύμη έως το θρυλικό MOMAS (Museum of Modern Art Syros) του Μάρτιν Κίπενμπέργερ. Δεκαεπτά καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, τεχνοτροπιών και αναζητήσεων συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 15 Απριλίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2011 με κεντρικό άξονα αναφοράς την Ελλάδα.

Αλλοτε νοσταλγική, άλλοτε ρομαντική, κι άλλοτε ειρωνική, η ματιά των καλλιτεχνών συναντάται στο παρελθόν και το παρόν αυτού του τόπου σε μια έκθεση που αντικατοπτρίζει το πώς η μακριά πολιτιστική ιστορία της χώρας και τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικών πρωτοποριών μέσα στο χρόνο. Σε επιμέλεια της Τζέσικα Μόργκαν (curator της Tate Modern), η έκθεση φωτίζει την εντυπωσιακή αλλαγή του σύγχρονου πολιτισμού στον οποίο ο παραδοσιακός Μεγάλος Περίπατος – τόσο στενά συνδεδεμένος με τον Μπάιρον και τους Ρομαντικούς – έχει εμφανώς έρθει σε ένα τέλος.

Αυτά τα ερωτήματα που εγείρει η έκθεση για το πώς ο ρόλος του αρχαίου πολιτισμού άλλαξε στη σύγχρονη τέχνη και πότε οι καλλιτέχνες σταμάτησαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για μεγάλες χρονικές περιόδους σημείωσε η Τζέσικα Μόργκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή της συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης. Ακολούθησε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο για τους δημοσιογράφους.

«Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη γενναιόδωρη και ζωτική υποστήριξη όσων μας παραχώρησαν αυτά τα έργα για να παρουσιαστούν από κοινού στο Μουσείο», αναφέρει η Τζέσικα Μόργκαν στον κατάλογο της έκθεσης. «Τα έργα προέρχονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, από ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και ιδρύματα – και είναι συναρπαστική η δυνατότητα να τα βλέπουμε όλα μαζί στο Μουσείο. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει την τύχη να στηρίζεται από εργατικά και πρόθυμα στελέχη και η συνεργασία μαζί τους ήταν για εμένα μεγάλη χαρά».

Και η πρόεδρος του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, σημειώνει με τη σειρά της: «Η έκθεση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Μουσείου να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό και να διαδραματίσει ένα καίριο ρόλο ως δυναμικό πολιτιστικό κέντρο και ως χώρος δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών. Επίσης, ξεκινά ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και σε άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να “συνομιλήσουν” με τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου βλέποντάς τα από άλλη οπτική».

Η έκθεση με συμμετέχοντες καλλιτέχνες τους Ετέλ Αντνάν, Λίντα Μπένγκλις, Λέοναρντ Κοέν, Τζον Κράξτον, Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, Μάρτιν Κιππενμπέργκερ, Γιάννης Κουνέλης, Μάρκους Λούπερτζ, Μπρις Μάρντεν, Χέλμουτ Μίντεντορφ, Μπεν Νίκολσον, Μανφρεντ Πέρνις, Λουκάς Σαμαράς, Ντάνιελ Σποέρι, Γιέργκεν Τέλερ, Κάι Τουόμπλι και Γιάννης Ξενάκης έχει χρυσό χορηγό τη Deutsche Bank και θα έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό την Πέμπτη 21 Απριλίου. (10 π. μ. – 8 μ. μ.)

The Last Grand Tour / Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα
14/4/2011 έως 10/10/2011
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
www.cycladic.gr