Οξύνεται συνεχώς το πρόβλημα,για την κοινωνία και τις τοπικές αρχές της Ηγουμενίτσας,της παρουσίας στην πόλη εκατοντάδων παράνομων μεταναστών, που έχουν κατασκηνώσει σε πρόχειρα παραπήγματα στις παρυφές του δάσους και κάθε μέρα κατεβαίνουν στο λιμάνι επιχειρώντας να κρυφτούν σε διερχόμενα οχήματα που πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Ιταλία.

Την Τρίτη κάτοικοι και φορείς της πόλης έκαναν συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού για τα πλοία του εξωτερικού, αποκλείοντας το επί τέσσερις ώρες και ζητώντας να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οπως επισήμαναν, όλο αυτό τον καιρό, δεν έχουν λείψει περιστατικά, όπου αλλοδαποί, επιχειρώντας να εισβάλουν στα πλοία με προορισμό την Ιταλία έχουν τραυματίσει αστυνομικούς, λιμενικούς και ναυτεργάτες.

«Έχουμε φτάσει στα όρια μας», λένε οι κάτοικοι της πόλης στο δήμαρχο τους, κ. Γεώργιο Κάτσινο, ο οποίος μιλώντας στο «ΒΗΜΑ on line» επισήμανε πως το πρόβλημα είναι ήδη πολύ σοβαρό και όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες θα αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών, που διαμένουν στα πρόχειρα παραπήγματα που κυκλώνουν την πόλη της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή στην πόλη βρίσκονται περίπου 500-600 παράνομοι μετανάστες, στην συντριπτική τους πλειονότητα άντρες, κυρίως από χώρες της Αφρικής, από το Ιράκ και από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Κάτσινος, όπως είπε, αναμένει την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην πρόσκληση που του έχει απευθύνει να μεταβεί στην Ηγουμενίτσα για να εξετάσουν από κοινού πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ακόμη συμπλήρωσε πως η κατάσταση θα εκτονωθεί εφόσον διαμορφωθούν χώροι προσωρινής υποδοχής και μεταφερθούν εκεί οι λαθρομετανάστες, όχι όμως στην Ηγουμενίτσα και γενικά σε περιοχές κοντά σε λιμάνια, καθώς «ο στόχος των ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί προς την Ηγουμενίτσα δεν είναι η παραμονή τους στη χώρα μας, αλλά να βρουν ένα τρόπο να ταξιδέψουν προς την Ιταλία».

Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η παρουσία των λαθρομεταναστών, τώρα που πλησιάζει η τουριστική περίοδος.

«Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε την διακίνηση ανθρώπων από την δυτική Ελλάδα, τότε θα μειωθούν σημαντικά οι ροές από την ανατολική πλευρά της χώρας» επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού προσθέτοντας πως «το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές αρχές, αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό».

Αστυνομικοί και λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνουν μετανάστες κρυμμένους είτε σε φορτηγά είτε σε αυτοκίνητα. Τους ανακαλύπτουν κρυμμένους σε διάφορα σημεία όπως σε πορτ – μπαγκαζ, ανάμεσα σε φρούτα, σε πατάτες, σε διπλούς πάτους νταλικών, σε τροχόσπιτα, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο χώρο των αποσκευών ή των καυσίμων… Ακόμα και μέσα σε νεκροφόρα εντοπίστηκαν κάποιοι κάτω από το μεταλλικό συρταρωτό «φορείο», που χρησιμοποιείται για να μπαίνει το φέρετρο!

Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα δεν συλλαμβάνονται για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να διαφύγουν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν αλλά κατάφεραν να επιστρέψουν.

Από τα στοιχεία των συλλήψεων που έχουν γίνει, προκύπτει πως ενώ το 2009 η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών προέρχονταν από χώρες της Ασίας και λιγότερο της Αφρικής – από τη Σομαλία κυρίως – το 2010 οι περισσότεροι συλληφθέντες ήταν από τη βόρεια και δυτική Αφρική και κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο, Σενεγάλη κ.α.

Αυτό, κατά τους αξιωματικούς των διωκτικών αρχών, εξηγείται από το γεγονός ότι η Τουρκία στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, που έχει κάνει κυρίως με μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής επιτρέπει στους κατοίκους των κρατών αυτών να επισκέπτονται την γειτονική χώρα χωρίς βίζα.

Έτσι αυξήθηκαν ξαφνικά οι πτήσεις τσάρτερ από χώρες της βόρειας Αφρικής προς την Κωνσταντινούπολη (κόστος ταξιδιού ανά άτομο περίπου 60 ευρώ) και στη συνέχεια «ταξιδιωτικά γραφεία» ανέλαβαν την μεταφορά των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα μέσω Έβρου.