Πρόστιμα συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ συμφώνησαν να πληρώσουν η Unilever και η Procter & Gamble για να «κλείσουν» τη διαφορά τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κατηγόρησε τους δύο πολυσχιδείς ομίλους για τη συγκρότηση καρτέλ με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών απορρυπαντικών ρούχων.

Οπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δράση του «καρτέλ των απορρυπαντικών» κάλυψε αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα η αμερικανική P&G, η οποία παρασκευάζει το απορρυπαντικό Ariel, συμφώνησε να καταβάλει 211,2 εκατ. ευρώ, ενώ η ολλανδοβρετανική Unilever θα καταβάλει 104 εκατ. ευρώ για τη συμφωνία της με τη γερμανική Henkel στη διαμόρφωση των τιμών των απορρυπαντικών σε οκτώ χώρες της ΕΕ για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Στη Henkel δεν επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή εκείνη κατήγγειλε το καρτέλ.

«Η Henkel, η Procter & Gamble και η Unilever με δική τους πρωτοβουλία και με δικό τους ρίσκο ενεπλάκησαν σε πρακτικές που παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού»
, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

Οι οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ στις οποίες έδρασε το καρτέλ είναι εκτός από την Ελλάδα το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Πέρυσι οι αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές της Ιταλίας είχαν επιβάλει πρόστιμα στην Unilever, στην P&G και σε 13 ακόμη εταιρείες για συνεργασία στη διαμόρφωση των τιμών καλλυντικών. Η Henkel δεν τιμωρήθηκε επίσης διότι εκείνη αποκάλυψε το καρτέλ.

Αντίθετα, οι Henkel, Sara Lee και Unilever είχαν τιμωρηθεί το Φεβρουάριο του 2008 με πρόστιμο 37 εκατ. ευρώ από τις γερμανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για τη συγκρότηση καρτέλ που ήλεγχε τις τιμές σε οδοντόπαστες και απορρυπαντικά.