Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, ενώ μεγαλώνει και ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Την Κυριακή άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο λιμάνι Μπανίγιας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία. Το ένα από τα θύματα ήταν αστυνομικός. Τη Δευτέρα μονάδες του συριακού στρατού πήραν θέσεις σε στρατηγικης σημασίας σημεία στην πόλη, από το φόβο νέων διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της μέρας.

Την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μιλούν για 19 αστυνομικούς νεκρούς από «ένοπλες ομάδες».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι διαδηλωτές κατέβασαν άγαλμα του Χαφέζ Αλ Ασαντ, πατέρα του νυν προέδρου, ενώ γραφεία του κόμματος Μπάαθ σε συνοικία της πόλης τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις κηδείες θυμάτων προηγούμενων διαδηλώσεων στην ίδια πόλη.

Πορείες διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ στη Ντουμά – κοντά στη Δαμασκό – δεν λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 180 νεκρούς από τα μέσα Μαρτίου, κυρίως στην Ντεράα και στη Λατάκεια. Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ αδιακρίτως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Ασαντ επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, διοργανώνοντας μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση στη Δαμασκό, ενώ παράλληλα απηύθυνε διάγγελμα ενώπιον της Βουλής.

Επιπλέον, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση της κυβέρνησής του, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Βουλής αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των πολιτών δεν έχουν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιηθεί, ωστόσο, δεν προχώρησε σε αυτό που περίμεναν αρκετοί: την άρση της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης και την εξαγγελία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Αντ’ αυτού, οι πολίτες τον άκουσαν να αποδίδει τις διαδηλώσεις σε «συνωμοσία με στόχο την ίδια τη Συρία».

Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τη χρήση βίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν από τον Ασαντ πραγματικές μεταρρυθμίσεις.