Δύο ποτήρια κρασί ή μία πίντα μπίρα την ημέρα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 363.988 άτομα σε όλη την Ευρώπη και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξε ότι ένας στους δέκα καρκίνους που παρουσιάζονται στους άνδρες και ένας στους 33 στις γυναίκες, έχουν προκληθεί από παρελθοντική ή τρέχουσα χρήση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι το 2008 η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθυνόταν για τα 13.000 από τα 304.000 κρούσματα καρκίνου. Προγενέστερες έρευνες είχαν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με καρκίνους στον οισοφάγο, στο ήπαρ, το έντερο αλλά και το στήθος.

Οταν ο οργανισμός διασπά το αλκοόλ παράγει ένα χημικό που μπορεί να καταστρέψει το DNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από ένα, κινδυνεύουν να αναπτύξουν κάποιο από τα είδη καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ.

Ενα ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασί των 125ml ή μισή πίντα μπίρα, δηλαδή 280ml. Από τους καρκίνους που συνδέονται με το αλκοόλ, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 40% με 98% εμφανίστηκε σε άτομα που έπιναν παραπάνω από το ανώτατο ημερήσιο όριο ασφαλείας.

Η έρευνα άντλησε στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 35 έως 70 χρόνων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Βρετανία.