Και το ΣΔΟΕ κατά των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» εισαγομένων αμνοεριφίων έχει ετοιμάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο, όπως είπε η υφυπουργός κυρία Μιλένα Αποστολάκη, «την προστασία του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων και τη διασφάλιση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ορθή πληροφόρηση». Οπως είναι γνωστό το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση εν όψει του Πάσχα. Οσοι μάλιστα έχουν να καταγγείλουν τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέτρο 1540 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του υπουργείου, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Ετσι με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την εισαγωγή πέντε καινοτομιών και ο έλεγχος στην αγορά κρέατος αποκτά ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα:

Ηλεκτρονική Διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ. Το σύστημα λειτουργεί από την 1η Απριλίου 2011 στα 123 πιστοποιημένα σφαγεία της χώρας, τα οποία υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ.

Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις» (1540). Τέθηκε σε λειτουργία tην Πέμπτη 7 Απριλίου 2011. Είναι η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος. Καλώντας στον γνωστό τετραψήφιο αριθμό 1540 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του ΥΠΑΑΤ από τις 08.00 έως tiw 20.00 (εργάσιμες μέρες) ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας προέλευσης κρέατος και της πώλησής του σε υψηλή τιμή ως ελληνικό. Στην ίδια γραμμή οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο ελέγχου και διαπίστωσης της προέλευσης του κρέατος που αγόρασαν.

Συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει στο σύστημα ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις», καθώς έχει λεπτομερή στοιχεία των εκμεταλλεύσεων και παρέχει στοιχεία παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που βοηθούν στην αξιολόγηση των ευρημάτων του ΕΛΟΓΑΚ και του ΣΔΟΕ. Τα στοιχεία των ευρημάτων από τους επιτόπιους ελέγχους στους παραγωγούς που λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση διασταυρώνονται με τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Αντίστοιχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει τα ευρήματα του ΕΛΟΓΑΚ και άλλων ελεγκτικών φορέων και τα στοιχεία διασταυρώνονται.

Ειδική Εφαρμογή στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ για on-line διασταυρωτικούς ελέγχους στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ζώων και κρεάτων. Με την εφαρμογή αυτή ενισχύεται σημαντικά το σύστημα TRACES, καθώς τίθεται στο εξής η υποχρέωση σε όλους όσοι εισάγουν και διακινούν ζώντα ζώα ή προϊόντα αυτών εντός 24 ωρών από την άφιξη ενός φορτίου να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο αναλυτικά τα στοιχεία εισαγωγής και εμπορίας, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και να διασταυρώνονται.

Συμμετοχή του ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμολογίων που τηρούν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση κρέατος και στα οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης του ζώου ή του κρέατος. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τις ποσότητες που αναγράφονται στα ισοζύγια κρέατος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ.

Ελεγχοι εν όψει Πάσχα

Εξάλλου, εν όψει της πασχαλινής περιόδου άρχισαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία διακίνησης κρέατος και αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες. Hδη την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΛΟΓΑΚ εντόπισε στην περιοχή της Αττικής έμπορο- κρεοπώλη, ο οποίος προσπάθησε να διακινήσει παράνομα 100 εισαγόμενα σφάγια αρνιών εισαγωγής από την πΓΔΜ και στην περιοχή της Πρέβεζας δύο παραγωγούς που σε συνεργασία με έμπορο προσπάθησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά εισαγωγής από Ισπανία. Για τις υποθέσεις αυτές έχει κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ την πλευρά του έχει ελέγξει 1.421 παραγωγούς και έχει εντοπίσει διαφόρων ειδών ευρήματα στους 605 από αυτούς (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένος αριθμός ευρεθέντων ζώων κ.ά.), στους οποίους και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις του ΟΣΔΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk