Διευρυμένα Επιμελητήρια και επιστημονικές Ενώσεις που θα χορηγούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος σε πτυχιούχους πανεπιστημίων, ΤΕΙ αλλά και ΙΕΚ του κάθε κλάδου, συγκροτούνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας που ολοκληρώνει τις «εκκρεμότητες» της χώρας μας στα θέματα ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων κολεγίων.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση του για τη δημιουργία διευρυμένου Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενιαίων επαγγελματικών φορέων ανά ειδικότητα που θα «στεγάζουν» όλους όσοι έχουν παραπλήσιες ειδικότητες. Οι φορείς αυτοί θα έχουν και την ευθύνη της πιστοποίησης και εξέλιξης των μελών τους.

Στην περίπτωση των μηχανικών και του «ισχυρού» ΤΕΕ ωστόσο, έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες για το θέμα, καθώς τα νέα Επιμελητήρια θα καλούνται να χορηγήσουν τις άδειες εργασίας σε όλους τους πτυχιούχους που κατέχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος, δημοσίων πανεπιστημίων, ΤΕΙ ή αποφοίτων κολεγίων στην Ελλάδα που όμως συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφορά:

α) στην άδεια άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους επαγγελματίες του κλάδου

β) στην πρόσβαση, εξέλιξη και ανέλιξη των πτυχιούχων σε τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων και

γ) στην «συμβατότητα» των πρακτικών που ακολουθούνται στην χώρα μας για την μετάβαση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τους μηχανικούς προβλέπεται:

– Ιδρύεται ενιαίος φορέας με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, (π. χ. ένα διευρυμένο ΤΕΕ), ο οποίος θα επιλαμβάνεται ολόκληρου του φάσματος του επαγγέλματος του Μηχανικού και των τεχνιτών. Ο φορέας αυτός θα πιστοποιεί τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες κάθε υποψηφίου, θα διασφαλίζει την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των μελών του, την δεοντολογία των μελών του, θα τηρεί επιστημονικό μητρώο με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Παιδείας.

– Ο νέος φορέας δεν θα χορηγεί άδεια επαγγέλματος μόνο στους πτυχιούχους πανεπιστημίου όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά και στους πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) με Διδακτορικό Δίπλωμα ή και έρευνα, πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης), απόφοιτους Ι. Ε. Κ. και άλλων τεχνικών σχολών, πτυχιούχους «μικρού Πολυτεχνείου» (ΚΑΤΕ – ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ πριν το ν. 2916/2001).

– Ο Ενιαίος Φορέας θα καταρτίζει κώδικες, πίνακες αντιστοιχίας, κανονιστικά πλαίσια, διαδικασίες κτλ, και θα έχει το δικαίωμα τήρησης και διατήρησης επαγγελματικού μητρώου για όλες τις κατηγορίες των Τεχνικών. Επίσης, θα πιστοποιεί τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε διάφορες βαθμίδες τεχνικής ευθύνης.

«Η οργάνωση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα θα εξειδικευτεί ανάλογα με τους τομείς ανάπτυξης και παραγωγής και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και επιστημονικών, επαγγελματικών συλλόγων και φορέων» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το σχετικό κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαΐου