Οι δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά στα μέλη της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τα στελέχη του να προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τα προσωπικά συμφέροντα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ είναι πως το κόμμα θα κάνει ανατρεπτικές προτάσεις.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Σαμαρά για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και το οποίο να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη, ώστε να αντανακλά τη βούληση της ελληνικής κοινωνίας.
Κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και εκλογών, αλλά υπεραμύνεται της απαραίτητης διαβούλευσης που πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνίας.
Οι προτεραιότητες που εξετάζει η ΝΔ στο πλαίο της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οι εξής:
-Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
-Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία
-Ο εκλογικός νόμος
-Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»)
-Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών
-Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και
-Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Στο «γαλάζιο» τραπέζι του διαλόγου, που ήδη διεξάγεται στην Επιτροπή, υπό τον πρόεδρό της και αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος, θα βρεθεί και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σχετικά με το διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, υπάρχει εισήγηση να προταθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή.
Για την αποκομματικοποίηση του κράτους, στην Επιτροπή έχει κατατεθεί η πρόταση να θεσμοθετηθεί θέση ανεξάρτητου υφυπουργού Προϋπολογισμού με πενταετή θητεία.
Επίσης, προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της επιχειρηματικότητας, π.χ. να υπάρχει ρητή διάταξη για σταθερότητα του φορολογικού νόμου.
Η συζήτηση στη ΝΔ έχει προχωρήσει αρκετά και διατυπώνονται προτάσεις, όπως η θέσπιση της πρωθυπουργικής θητείας στα 8 έτη, η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 (πρόταση που έχει εκφράσει ο κ. Σαμαράς εδώ και πολλά χρόνια), αύξηση ορίου στην συνταξιοδότηση του Βουλευτών, ασυμβίβαστο ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, κ.α.
Οι προ 17ετίας προτάσεις του ΣαμαράΠριν από περίπου 17 χρόνια, ο κ. Σαμαράς είχε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, ένα πλαίσιο 20 προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα ρηξικέλευθες.
Αυτές που έχουν άμεση σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση –και οι οποίες θεωρούνται από ορισμένα στελέχη, ως προϊόν προβληματισμού- είναι οι εξής:
–Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,
–Θέσπιση ορίου πρωθυπουργικής θητείας το πολύ δύο τετραετίες,
–Μείωση των βουλευτών σε 200,
– Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή,
– Συγκρότηση 15μελούς Κυβέρνησης από μη βουλευτές και ανασύνταξη των Υπουργείων.
– Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών,
– Κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.
– Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο
– Συναίνεση για ένα νέο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων με διαφάνεια και ευθύνη ουσιαστικής προσφοράς στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Στην ομιλία του στην Επιτροπή της ΝΔ ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού μοντέλου, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας.
«Η οικονομική κρίση που περνά σήμερα η Πατρίδα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας άλλης βαθύτερης κρίσης. Της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε και λειτούργησε μετά τη Μεταπολίτευση» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σαμαράς και σημείωσε με έμφαση, ότι «προτού καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το μοντέλο δομής, οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτείας που υιοθετήθηκε μετά την Μεταπολίτευση, αφού εκπλήρωσε τους στόχους εκείνους της περιόδου, στη συνέχεια αποδείχθηκε απρόθυμο ή και ανίκανο να προσαρμοστεί έγκαιρα και ουσιαστικά στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις και στις νέες επιταγές που διαμορφώνονταν δυναμικά μπροστά στα μάτια μας.
«Η χώρα προσαρμόσθηκε στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνον φαινομενικά. Χωρίς να τολμήσει όλες εκείνες τις τομές και τις αλλαγές που θα δημιουργούσαν μια στέρεη βάση σοβαρής λειτουργίας και συμπεριφοράς. Η διεύρυνση των στόχων και των επιλογών κινήθηκε οριζόντια και επιφανειακά. Χωρίς φιλοσοφία, βάθος και κατεύθυνση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ως εκ τούτου, κατά τον κ. Σαμαρά η κρίση, η οποία είναι σύνθεση, πολύπλευρή και επικίνδυνη, ήρθε μοιραία. «Τέτοιου είδους κρίσεις δεν τις αντιμετωπίζεις ευκαιριακά, επιφανειακά και μονοδιάστατα. Δεν μπορείς να κρύψεις και πάλι τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» υποστήριξε.
Η πολιτική κρίση
Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η ΝΔ δεν περιορίζει την παρουσία της μόνο σε προτάσεις για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς, αφού είπε ότι ο πυρήνας της δικής του στρατηγικής εξόδου από την κρίση, δεν εξαντλείται μόνο στον τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής αρρυθμίας, συμπλήρωσε πως περιλαμβάνει και εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την έξοδο από την ίδια την πολιτική κρίση.
«Πρώτιστη μέριμνά μας στην κατεύθυνση αυτή είναι, αφενός μεν να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες και τον προβληματισμό της κοινωνίας γύρω από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των πολιτικών και των κομμάτων, αφετέρου δε, να εμπεδώσουμε τη σταθερότητα στους όρους λειτουργίας του πολιτεύματος, να θωρακίσουμε την ασφάλεια δικαίου και να δώσουμε ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, μέσα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ένα κράτος δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν σε ρήξεις με τις κατεστημένες νοοτροπίες, συμπεριφορές και τα προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνον τόσες αλλαγές, ώστε, ουσιαστικά, τίποτα να μην αλλάξει.
«Δεν θέλω αυτή η αναθεώρηση να είναι όπως οι προηγούμενες. Θέλω αυτή η αναθεώρηση να στοχεύσει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργήσει συνθήκες δημιουργικών ανατροπών στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην Προστασία του Περιβάλλοντος, δηλαδή στο σύνολο της πολιτικής μας ζωής» ανέφερε.
Θέλοντας να τονίσει ότι οι προτάσεις της ΝΔ θα έχουν την αποδοχή της κοινωνίας με τη διαδικασία διαλόγου, σημείωσε πως ο αναθεωρημένος Καταστατικός Χάρτης της Χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης και να αντανακλά τη βούληση της κοινωνικής πλειονότητας.
«Η επαναπροσέγγιση των πολιτών στη πολιτική ζωή, περνά υποχρεωτικά από την ουσιαστική και όχι την τυπική συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι. Και, βέβαια, περνά κυρίως μέσα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου» τόνισε.
Στην αρχή της συνεδρίασης, τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Αβραμόπουλος που είπε μεταξύ άλλων, ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς».