Καθημερινά όπου κι αν βρεθούμε θα ακούσουμε δίπλα μας μια παρέα γυναικών να μιλάει για δίαιτες, κάποια να γκρινιάζει επειδή την στενεύει το αγαπημένο της τζιν, άλλη να τρελαίνεται για το πώς θα χάσει δύο κιλά προκειμένου να βγει στην παραλία. Σύμφωνα με το περιοδικό Time, η πλειοψηφία των νεαρών κοριτσιών, δηλαδή ποσοστό 93%, μπαίνει συχνά σε διάλογο με θέμα το βάρος.

Οι περισσότερες γυναίκες διατείνονται ότι όταν συζητούν με τις φίλες τους για το θέμα αυτό, αισθάνονται καλύτερα με το σώμα τους. Έρευνα όμως, του Πανεπιστημίου του Wisconsin και του Madison and Northwestern University αποδεικνύει το αντίθετο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τις 186 φοιτήτριες που έλαβαν μέρος σχεδόν όλες συζήτησαν το θέμα του βάρους με τις φίλες τους και μάλιστα το ένα τρίτο από αυτές πολύ συχνά, είτε έχουν πρόβλημα με το βάρος τους είτε όχι.

Για ποιο λόγο; Οι περισσότερες από αυτές παραπονέθηκαν στις φίλες τους ότι αισθάνονται φούσκωμα, ότι πάχυναν ή ότι νιώθουν ενοχές που δεν πάνε γυμναστήριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην ανάγκη πολλών γυναικών για επιβεβαίωση. Θέλουν να πάρουν από τις φίλες την διαβεβαίωση ότι κάνουν λάθος και ότι είναι αδύνατες.

Αν και μεγάλο ποσοστό από αυτές δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην πραγματικότητα τις κρίσεις των φιλενάδων τους, η πλειοψηφία απάντησε ότι μετά από τέτοιες συζητήσεις δεν νιώθει μοναξιά. Υπάρχουν κι άλλες που έχουν τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες.

Οι επιστήμονες όμως, επισημαίνουν ότι αυτό που ουσιαστικά σπρώχνει τις γυναίκες σε τέτοιες συζητήσεις είναι η κακή σχέση που έχουν με το σώμα τους. Δεν τις βοηθά όμως, να κερδίσουν την χαμένη αυτοπεποίθηση, αντιθέτως τις οδηγεί στην υιοθέτηση αρρωστημένων προτύπων.

Μπορεί η υποστήριξη των φίλων μας να είναι σημαντική για να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο της απώλειας κιλών, όταν όμως τέτοιες συζητήσεις γίνονται ρουτίνα φτάνουμε να θεωρούμε φυσιολογικό το ότι δεν μας ικανοποιεί το σώμα και η εικόνα μας. Η εμμονή αυτή όμως, μας κρατάει στον πάτο.

Το καλύτερο θα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες να χρησιμοποιούν αυτές τις συζητήσεις ως κίνητρο για δράση.

Μην μένετε λοιπόν στην ψιλοκουβεντούλα, κανονίστε να πάτε με τις φίλες σας γυμναστήριο ή για ποδήλατο στο πάρκο και την επόμενη φορά που θα πάτε για φαγητό, παραγγείλετε υγιεινά.