Το γεγονός ότι η υπόθεση επιστροφής του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου έχει ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα από τη λήξη του αγωνιστικού μαραθωνίου, προκαλεί αναπόφευκτα νέους πονοκεφάλους στη διοίκηση των Ερυθρολεύκων.

Το ζητούμενο είναι φυσικά ο όσο το δυνατόν καλύτερος προγραμματισμός για τη νέα περίοδο με αποτέλεσμα στον οπαδικό Τύπο να παρελαύνει ένας… λόχος από ονόματα υποψηφίων μεταγραφικών στόχων. Ωστόσο, σημαντικότερο προβάλλει τις τελευταίες ημέρες το θέμα παραμονής ή όχι του τεχνικού της ομάδας του Πειραιά κ. Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τηρεί σιγή ιχθύος και στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο φοβούνται μήπως προτάξει και πάλι οικογενειακούς λόγους για την επιστροφή στην πατρίδα του.

Εν αναμονή της συνάντησης του «Μυρμηγκιού» με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ήδη έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι υποψηφίων διαδόχων του ισπανού προπονητή με φερόμενο ως πρώτο φαβορί τον αργεντινό πρώην τεχνικό του Αρη κ. Εκτορ Ραούλ Κούπερ. «Το Βήμα» παρουσιάζει το προπονητικό… δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ για τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο ερυθρόλευκος οπαδικός Τύπος έπιασε ήδη… 13άρι.

ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ

Εκτορ Ραούλ Κούπερ
Από τους «μόνιμους» υποψήφιους των μεγάλων ελληνικών συλλόγων, ιδιαίτερα μετά το πέρασμά του από τον Αρη, το οποίο κρίνεται επιτυχημένο. Ο 56χρονος αργεντινός τεχνικός ξέρει την ελληνική πραγματικότητα, έχει «βαρύ» όνομα και θεωρείται εφικτή περίπτωση.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

Κίκε Σάντσεθ Φλόρες
Συμπαίκτης του Βαλβέρδε στις «μικρές» εθνικές ομάδες της Ισπανίας, ο 46χρονος νυν τεχνικός της Ατλέτικο Μαδρίτης θεωρείται ανερχόμενος και έχοντας κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ ανήκει μάλλον στη λίστα των «απρόσιτων».

Γκρεγκόριο Μανθάνο
Τα τελευταία χρόνια που οι ισπανοί προπονητές έχουν γίνει «μόδα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το όνομα του 55χρονου τεχνικού εμφανίζεται συχνά – πυκνά στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Επί σειρά ετών προπονητής της Μαγιόρκα (αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Ισπανία για το 2008) απ’ όπου αποχώρησε πέρυσι λόγω οικονομικών δυσκολιών του συλλόγου, σήμερα είναι στον πάγκο της Σεβίλλης. Ισως δελεαστεί από την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Χοακίν Καπαρός
Ανακοίνωσε ότι στο τέλος της περιόδου αποχωρεί από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Είναι από τους δημιουργούς της Σεβίλλης, την οποία ανέλαβε από τη β’ κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος το 2000 και τη μετέτρεψε σε πρωταγωνίστρια ως το 2005 που αποχώρησε.

Ουνάι Εμερι
Ο 40χρονος τεχνικός θεωρείται από τους πλέον ανερχόμενους. Εκανε το… αγροτικό του στην άσημη Λόρκα Ντεπορτίβο (2004-06), αναρριχήθηκε στην Αλμερία και από το 2008 έχει αναλάβει τη Βαλένθια την οποία κρατάει με μαεστρία πίσω από το «δίπολο» Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Μίτσελ
Ο 48χρονος θρυλικός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του από τη Ράγιο Βαγεκάνο (2005-06), ανέλαβε για μια σεζόν τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ και από το 2009 είναι στον πάγκο της Χετάφε όπου έχει δημιουργήσει ένα αρκετά θεαματικό σύνολο.

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ

Μαρσέλο Λίπι
Από τα αγαπημένα ονόματα του αθλητικού Τύπου. Κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους (1996), πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Ιταλίας (2006), άνεργος μετά το Μουντιάλ 2010. Το πιο «βαρύ» όνομα της λίστας και ενδεχομένως το ακριβότερο.

Κλαούντιο Ρανιέρι
Ο 60χρονος ιταλός προπονητής έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης: Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Πάρμα, Γιουβέντους και Ρόμα, από την οποία παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τζιανφράκο Τζόλα
Ως ποδοσφαιριστής θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο. Ως προπονητής έχει ελάχιστες εμπειρίες από τη διετία που εργάστηκε στη Γουέστ Χαμ.

Εντοάρντο Ρέζα
Ο γηραιότερος προπονητής στη λίστα. Ο 66χρονος νυν τεχνικός της Λάτσιο έχει τεράστιο βιογραφικό από το 1979 όταν και ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του ως προπονητής. Παλεύει να οδηγήσει τη Λάτσιο στο Τσάμπιονς Λιγκ.


ΟΙ… ΑΛΛΟΙ

Μανουέλ Πελεγκρίνι
Ο 58χρονος χιλιανός πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης έχει αναλάβει το φιλόδοξο πλάνο εκτόξευσης της Μάλαγα, η οποία έχει περάσει σε χέρια Αράβων. Πάντως προς το παρόν παλεύει για την παραμονή της στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Χαβιέ Αγκίρε
Ο 53χρονος Μεξικανός θεωρείται σταθερός και συνεπής προπονητής φέρνοντας σχεδόν πάντα σε πέρας την αποστολή που αναλαμβάνει. Εχει οδηγήσει την εθνική ομάδα του Μεξικού στο Μουντιάλ 2002 και στο Μουντιάλ 2010 και αυτή τη στιγμή είναι στον πάγκο της Σαραγόσα που παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Κο Αντριάνσε
Ο Ολλανδός θεωρείται ο τεχνικός που ανέδειξε τα ταλέντα του Αγιαξ τη δεκαετία του ’90, καθώς ήταν υπεύθυνος των ακαδημιών από το 1992 ως το 1997. Ως πρώτος προπονητής έχει μέτρια καριέρα μένοντας από μια σεζόν σε Αγιαξ, Πόρτο, Μέταλουργκ Ντόνετσκ, αλ Σαντ, Σάλτσμπουργκ από από πέρυσι στην Ολυμπιακή ομάδα του Κατάρ.