Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, με την στρατηγική πόλη της Μπρέγκα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων την Κυριακή. Επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα.

Νωρίς την Κυριακή, οι αντικαθεστωτικοί είχαν κερδίσει έδαφος στη Μπρέγκα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και το τεράστιο συγκρότημα κτιρίων του πανεπιστημίου στα προάστια της πόλης, αλλά δεν είχαν διασφαλίσει τους δρόμους.

Αργότερα όμως, οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από τα πυρά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 300 με 400 εξεγερμένοι έφυγαν από την πόλη, με κατεύθυνση την Αντζαμπίγια. Την ίδια ώρα ακούγονταν δυνατές εκρήξεις που προέρχονταν από τις θέσεις των οπαδών του Καντάφι. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν και σήμερα πάνω από την περιοχή.

Οι εξεγερμένοι πάντως προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και δημιούργησαν στη Βεγγάζη μία «ομάδα κρίσεων», στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους

Νωρίτερα, δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι έπληξαν το Γιαφράν, ορεινή πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, σύμφωνα με το Al Arabiya. Επίθεση με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα.

«Στόχος, ένα δημοκρατικό καθεστώς» λένε οι αντικαθεστωτικοί

Την Κυριακή, σε συνομιλία του με το Associated Press, ο Αβμντέλ-Χαφίντ Γκόγκα, αντιπρόεδρος του «Συμβουλίου» των εξεγερμένων, υπογράμμισε πως ο στόχος των αντικαθεστωτικών είναι η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος.

«Οι Λίβυοι ως σύνολο, και εγώ είμαι μέρος τους» είπε ο Γκόγκα, «θέλουν δημοκρατία, όχι δικατορία ή συστήματα που βασίζονται στο φυλετισμό, τη βία ή την τρομοκρατία».

Ο ίδιος ανέφερε πως η πτώση του Καντάφι είναι «θέμα ημερών», τόσο λόγω της διεθνούς απομόνωσης του Λίβυου ηγέτη όσο και εξαιτίας της στρατιωτικής παρέμβασης των δυτικών δυνάμεων.

Ενδεικτικό μάλιστα της σημασίας που δίνουν οι αντικαθεστωτικοί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων είναι το ότι αναφέρουν πως φέρουν μερίδιοι ευθύνης για το θάνατο 13 εξεγερμένων την Παρασκευή μετά από πυρά των ξένων δυνάεμων.

«Το ατυχές περιστατικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Γκεριάνι «ήταν λάθος που οφείλεται στην προέλαση των ανταρτών κατά τη συμμαχική επίθεση».