Καταπατήσεις και παράνομη δόμηση μεγάλης έκτασης στην Κερατέα όπου έχουν χτιστεί ακρογιαλιές, βουνοκορφές, ρέματα, δάση, αγροτικές περιοχές

Μια βόλτα στην Αυθαιρετούπολη Αττικής

Oι οικοδομικές εργασίες στην Κερατέα γίνονται συχνά με «εναλλακτικό» τρόπο: εντοπίζεται η γη, κόβονται μερικά πεύκα, φυτεύονται μερικές ελιές και γίνεται αίτηση για φως, νερό. Επειδή οι ελιές ποτίζονται, γίνεται αμέσως σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης. Επειδή κανένας δεν πάει με το λάστιχο στα χωράφια, δίδεται και ρεύμα για αυτόματη άρδευση. Με τις παροχές εξασφαλισμένες, ανεγείρεται και το οικοδόμημα. Μια υποσημείωση: η γη δεν χρειάζεται να είναι ιδιόκτητη καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται περί τα 35 γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν όλη τη βαρετή χαρτούρα του υποθηκοφυλακείου, της Πολεοδομίας, της Εφορίας.

Oι οικοδομικές εργασίες στην Κερατέα γίνονται συχνά με «εναλλακτικό» τρόπο: εντοπίζεται η γη, κόβονται μερικά πεύκα, φυτεύονται μερικές ελιές και γίνεται αίτηση για φως, νερό. Επειδή οι ελιές ποτίζονται, γίνεται αμέσως σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης. Επειδή κανένας δεν πάει με το λάστιχο στα χωράφια, δίδεται και ρεύμα για αυτόματη άρδευση. Με τις παροχές εξασφαλισμένες, ανεγείρεται και το οικοδόμημα. Μια υποσημείωση: η γη δεν χρειάζεται να είναι ιδιόκτητη καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται περί τα 35 γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν όλη τη βαρετή χαρτούρα του υποθηκοφυλακείου, της Πολεοδομίας, της Εφορίας. Είναι τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο της καταπάτησης και της παράνομης δόμησης στην Κερατέα ώστε όταν πριν από λίγα χρόνια η χώρα απέκτησε δορυφορικό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων λειτούργησε πιλοτικά εκεί. Εκεί όπου τα αυθαίρετα φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ο δορυφόρος κατέγραψε καμένες εκτάσεις στο διάστημα 2004-2007. Για να μην τα πολυλογούμε, στην τριετία χτίστηκαν περί τα 200 σπίτια.Οι συντεταγμένες τους παραδόθηκαν στη Νομαρχία, από εκεί στην Πολεοδομία. Τα τεκμήρια αρχειοθετήθηκαν και μπήκαν στο συρτάρι.

Στην Κερατέα υπάρχουν περίπου 60 οικισμοί με αυθαίρετες κατοικίες. Βέβαια είναι άλλο να διαβάζει κανείς τα νούμερα κι άλλο να κάνει μια βόλτα στην Αυθαιρετούπολη. Εχουν χτιστεί τα πάντα, οι ακρογιαλιές, οι βουνοκορφές, τα ρέματα, τα δάση, οι αγροτικές περιοχές. Ενα σπίτι που χτίζεται χωρίς άδεια δημιουργεί σειρά από αλυσιδωτές παρανομίες: υλικά χωρίς τιμολόγια, εργάτες χωρίς ένσημα. Υπάρχουν και χειρότερα: από το 2000, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος για την εξωδικαστική επίλυση των αστικών διαφορών, καταγράφονται κρούσματα υφαρπαγής δημόσιας γης- στην Κερατέα όπως σε όλα τα Μεσόγεια. Γνωστή η μέθοδος: αντιδι κούν δύο άτομα, λέγοντας ότι από χρησικτησία τούς ανήκουν μερικά στρέμματα. Κάνουν συμβιβασμό, ο πρόεδρος Πρωτοδικών επικυρώνει χωρίς να μπαίνει στην ουσία και ένας νέος τίτλος ιδιοκτησίας βρίσκει τη θέση του στο υποθηκοφυλακείο. Ποιος ήταν ο ρόλος του κράτους σε αυτό το καθεστώς ανομίας; Η Αστυνομία έφτανε πάντα αργά, με τους χτίστες να έχουν ειδοποιηθεί.

Η Πολεοδομία δεν έβρισκε τον δρόμο ή δεν έβρισκε μηχανικό ή δεν έβρισκε τον χρόνο. Οταν οι κρατικοί λειτουργοί έκαναν ελέγχους, έβρισκαν τα σπίτια κλειστά ή τον ιδιοκτήτη ωρυόμενο: «Εμείς είμαστε Αρβανίτες, να πάτε αλλού να κόψετε πρόστιμο». Η πολιτεία γαλούχησε τους αγριεμένους κατοίκους της Κερατέας. Η πολιτεία εξέθρεψε την κουλτούρα της ανομίας, της ανυπακοής, του αρβανίτικου εγωισμού. Αναρωτιόμαστε πού βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια όσοι διεκδικούν με μολότοφ ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Δεν έβλεπαν το παράνομο πολεοδομικό έκτρωμα; Δεν υπολόγισαν ότι όλα αυτά τα αυθαίρετα παράγουν τόνους σκουπίδια;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk