Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ: Ανάκληση άδειας λειτουργίας

Ανακλήθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ,με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ανακλήθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οπως επισημαίνεται σχετικά η Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ είναι μία μικρού μεγέθους ασφαλιστική εταιρεία με δραστηριότητα σε κλάδους ζημιών που λειτουργεί από το 1995 – κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια διεύθυνση της ΤτΕ, η εταιρεία από τον Φεβρουάριο του 2011 τελούσε υπό καθεστώς δέσμευσης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων. Για να συνεχίσει την λειτουργία της η συγκεκριμένη εταιρεία υποχρεούταν να υποβάλει προς έγκριση στην ΤτΕ σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης – κυρίως αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την οικονομική ανασυγκρότησή της με αποτέλεσμα, μετά τη μη έγκριση του παραπάνω σχεδίου, η Επιτροπή Πιστώσεων και Ασφαλιστικών Θεμάτων να αποφασίσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, δηλαδή από την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η υποχρέωση των ασφαλισμένων για καταβολή ασφαλίστρων, καθώς και η υποχρέωση της εταιρείας για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών. Και ως επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης διορίστηκε ο δικηγόρος, κ. Πρόδρομος Β. Σικιαρίδης, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα περί διορισμού εκκαθαριστή.

Επίσης τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για τριάντα ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλιστούν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των τριάντα ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων. Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους από τον εκκαθαριστή. Και οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Αναφορικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των άλλων κλάδων ζημιών επισημαίνεται ότι τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της εταιρείας. Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών όπως και από τα καταβληθέντα – μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα – θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk