Πλαστό άγαλμα τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων

Γλυπτό ενός πολεμιστή των Μάγια που πουλήθηκε για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Παρίσι είναι ψεύτικο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Ενα εντυπωσιακό δείγμα της προ-κολομβιανής τέχνης, ένα μοναδικό γλυπτό της περιόδου 550 έως 950 μ.Χ. Ενα εξαιρετικό, πέτρινο αγαλματίδιο πολεμιστή των Μάγια.

Ετσι τουλάχιστον το είδαν οι επίδοξοι αγοραστές που το είδαν σε οίκο δημοπρασιών στη Γαλλία. Θα το αποκτούσε, μόνο ένας. Εκείνος που θα έδινε το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος ιδιοκτήτης του πολύτιμου πέτρινου μασκοφόρου, φαίνεται ότι μπορεί να είχε χρήματα, αλλά όχι και γνώσεις. Γιατί σύντομα θα ανακάλυπτε ότι το παμπάλαιο αριστούργημά που απέκτησε, κατασκευάστηκε μόλις… πρόσφατα.

Για την ακρίβεια, την εκτίμηση του γλυπτού θα έκαναν οι μεξικανοί ειδικοί οι οποίοι μελέτησαν τον κατάλογο της δημοπρασίας τονίζοντας ότι το αγαλματίδιο του πολεμιστή που κρατάει ασπίδα και όπλο δέχθηκε ειδική επεξεργασία για να φανεί αρχαίο.

«Το αγαλματίδιο προσπαθεί να αναπαραστήσει τα χαρακτηριστικά της προ-κολομβιανής περιόδου στην περιοχή των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, όμως το ύψος, η στάση των ποδιών και τα λουριά στις μπότες δεν είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια λοιπόν δόθηκαν για ένα πλαστό άγαλμα, για το οποίο μάλιστα είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού τη γαλλική κυβέρνηση προτού τη δημοπρασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk