Η «Intake» του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (10 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου)

Ο δημιουργός επαναπροσδιορίζει την ύλη μέσα από δύο εικαστικές δράσεις στις ΗΠΑ και ανακαλύπτει τη δική του Ιθάκη.

Με αφετηρία τις δύο εικαστικές δράσεις PleaseMeκαι FallinLovewiththeLog που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 2007-2009, η έκθεση “Intake” παρουσιάζει δύο εγκαταστάσεις από τα τελικά υλικά των δράσεων αυτών. H πρώτη εγκατάσταση προσφέρει στον επισκέπτη τη μοναδική εμπειρία ενός ανεμοστρόβιλου: σε ένα αεροστεγές δωμάτιο το φυσικό φαινόμενο δημιουργείται τεχνητά από ενσωματωμένες αεροτουρμπίνες. Μέσα από την δίνη του διανέμεται το υλικό που παράχθηκε στο έργο PleaseMe. Η δεύτερη εγκατάσταση μας επιτρέπει να «αναμετρηθούμε» με έναν κινητήρα φυσικών διαστάσεων αεροσκάφους τύπου Jumbo(Boeing 747-200). Πρόκειται για εκμαγείο κατασκευασμένο με την μέθοδο χύτευσης αδρανούς άνθρακα που παράχθηκε από την δράση Fall in Love with the Log.

Παράλληλα, παρουσιάζεται πλήρης καταγραφή (video, stillimages, ηχητικά ντοκουμέντα) των σταδίων μεταμόρφωσης του συνολικού έργου, μεταφέροντας στον θεατή την μεθοδευμένη πορεία μετάπλασης και τελικής μορφοποίησης της ύλης.

OΘεόδωρος Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εργαστήριο ζωγραφικής Γ. Γκολφίνου) (1998-2003) και από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2004-2006). Στη συνέχεια, αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ, με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelisκαι Αλ. Ωνάση (2007-2009). Συμμετείχε με υποτροφία στο Skowhegan School of Painting and Sculpture στο Maine-ΗΠΑ (καλοκαίρι 2009). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ η έκθεση «Intake» είναι η τρίτη ατομική του. Zει και εργάζεται στην Aθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Την έκθεση επιμελείται ο Σωτήριος Μπαχτσετζής.

Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, στο κέντρο της Αθήνας)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk