ΤΟ ΤΑΪΜΙΝΓΚ δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ένας ουκρανός ολιγάρχης που μετράει την περιουσία του σε δισ. δολάρια γιόρτασε προ ημερών τα γενέθλιά του με τέτοια σπατάλη και υπερβολή που επικοινωνιακά τίναξε στον αέρα την εκστρατεία της Κουρσεβέλ να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά» του χειμερινού τουριστικού προορισμού μόνο για κροίσους. Διάσημη κάποτε για τη διακριτική πολυτέλεια του κλασικού χιονοδρομικού κέντρου στις γαλλικές Αλπεις, η πόλη έχει χάσει πόντους σε φήμη και υπόληψη- κυρίως επειδή κατακλύζεται τέτοια εποχή από θορυβώδεις ολιγάρχες έχοντας γίνει λούνα παρκ για επιδειξιμανείς νεόπλουτους.

«Πρέπει να ξαναθυμίσουμε στον κόσμο ότι η Κουρσεβέλ δεν έχει μόνο απλησίαστα ξενοδοχεία,κλαμπ και μπουτίκαλλά πρωτίστως και κυρίως εκατοντάδες πίστες για σκι.Θέλουμε να ξεφύγουμε από την εικόνα του τουρισμού της φανταχτερής επίδειξης» λέει ο Ρομπέρ Μαντό, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου. Λίγο δύσκολο, όταν το θέρετρο έφτασε να έχει 11 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 26 σαλέ, πολλά από τα οποία νοικιάζονται για 90.000 ευρώ την εβδομάδα, και ρεστοράν με περισσότερα αστέρια Μισελέν ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Ακόμη πιο δύσκολο αυτή την εποχή, που η κοσμική Κουρσεβέλ γίνεται το επίκεντρο της ρωσικής ολιγαρχίας, ιδίως γύρω στις στις 7 Ιανουαρίου, όταν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα με το ιουλιανό ημερολόγιο.

«Μερικοί από αυτούς δεν έχουν φορέσει πέδιλα του σκι ποτέ στη ζωή τους.Τρώνε,πίνουν,ξενυχτάνε,ψωνίζουν και φεύγουν.Δουλεύω όλο τον χειμώνα για το μεροκάματο και όταν βλέπω μερικούς να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για ένα βράδυ αρρωσταίνω» είπε στην εφημερίδα «Le Ρarisien» μια ντόπια καθαρίστρια ξενοδοχείου.

Αλλοι τρέμουν στην ιδέα ότι οι Ρώσοι μπορεί να φύγουν και να μην ξανάρθουν. «Θα έπληττε ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία. Στις γιορτές των Χριστουγέννων η πόλη μας βγάζει όσα βγάζουν άλλα γειτονικά θέρετρα ολόκληρο τον χρόνο» λέει υπάλληλος σε κοσμηματοπωλείο.

Υστερα από σκληρό λόμπινγκ στη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι η Κουρσεβέλ φιλοξένησε την περασμένη Τρίτη το Παγκόσμιο Κύπελλο Σλάλομ για γυναίκες, για πρώτη φορά τα τελευταία 31 χρόνια.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι αυτή η αθλητική αναμέτρηση στα χιόνια θα σημάνει την επιστροφή σε πιο παραδοσιακές αξίες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε αυτός ο αγώνας,όλος ο κόσμος είχε μαζευτεί για να δει το σλάλομ.Θέλουμε να ξαναβάλουμε την Κουρσεβέλ στον χάρτη για αυτό που είναι:η μεγαλύτερη περιοχή για σκι στον κόσμο με συνεχόμενες πίστες 600 χλμ.» λέει στο «Βήμα» η Ναταλί Φορ-Μπερνού του οργανισμού Courchevel Τourisme.

Η Κουρσεβέλ είναι στην πραγματικότητα τέσσερα χωριά, χτισμένα από τα 1.100 ως τα 1.850 μ. Ψηλότερα βρίσκεται η κοσμοπολίτικη Κουρσεβέλ 1850. Εκεί, σε ένα από τα δωμάτια του «Ηotel Βyblos», συνελήφθη τα Χριστούγεννα του 2007 ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ μαζί με τουλάχιστον 16 νεαρές γυναίκες. Ηταν ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο πορνείας. Αν και τον άφησαν ελεύθερο χωρίς να του απαγγείλουν κατηγορίες, η δημοσιότητα που πήρε το επεισόδιο κατέστρεψε, για άλλη μία φορά, την υπόληψη του χωριού. Ο Προχόροφ πέρασε τέσσερις ημέρες σε ένα κελί έξι τετραγωνικών μέτρων στη Λυών και ορκίστηκε να μην ξανακάνει ποτέ σκι στην Κουρσεβέλ.

33.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΑΛΕ,130.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ!
«ΣΟΜΕΛΙΕ,ΕΝΑ SAINT-EMILION…»

Το μενού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο «Le Βateau Ιvre»,ρεστοράν με δύο αστέρια Μισελέν,κοστίζει 350 ευρώ το άτομο.Το πιο ακριβό κρασί στον κατάλογο είναι ένα θηριώδες (20λιτρο) βαρέλι Saint-Εmilion των 130.000 ευρώ.

TO TOΠ «ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΟ»
Το πιο ακριβό ξενοδοχείο είναι το «Le Cheval Βlanc»,πέντε αστέρων,με προσωπικό 116 ατόμων για 34 δωμάτια.Διαθέτει σπα και εστιατόριο με σεφ τον ευφάνταστο Γιανίκ Αλενό. Ο ΣΟΦΕΡ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Από τα σαλέ,το Shemshak Lodge,με πέντε υπνοδωμάτια, πισίνα,σπα και σάουνα,θεωρείται κορυφαίο.Οι τιμές κυμαίνονται από 20.000 ως 90.000 ευρώ την εβδομάδα,μαζί με τον σοφέρ.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ
Περίπου 5.000 Ρώσοι θα περάσουν τις άγιες ημέρες στην Κουρσεβέλ.Κάποιοι από την ελίτ του νέου χρήματος μπορούν να πληρώνουν ως και 33.000 ευρώ τη βραδιά για ένα σαλέ! Η «μητέρα όλων των πάρτι»

Ηταν μια προκλητική επίδειξη χλιδής.Πενήντα εργάτες δούλεψαν επί 24ώρου βάσεως για να στήσουν την τεράστια τέντα σε έκταση 2.000 τετραγωνικών.Από κάτω 300 καλεσμένοι ξεφάντωσαν με άφθονη βότκα,χαβιάρι,ωραία κορίτσια και εκλεκτό μπουφέ διά χειρός του διάσημου σεφΑλέν Ντυκάς. Η βραδιά έκλεισε με πυροτεχνήματα και πλούσιο θέαμα από καλλιτέχνες του τσίρκου Cirque du Soleil που ταξίδεψαν από τoν Καναδά ειδικά για την περίσταση. Συνολικό κόστος; Πέντε εκατομμύρια ευρώ,πενταροδεκάρες δηλαδή για τον Βίκτορ Πίντσουκ(στη φωτογραφία με τη σύζυγό του),τον ουκρανό μεγιστάνα του χάλυβα που γιόρτασε τα 50ά του γενέθλια στην Κουρσεβέλ.Δεν εκτίμησαν όλοι τη φιέστα του.«Αρκετά! Οι αστρονομικές τιμές και τα καπρίτσια μιας χούφτας ξένων δισεκατομμυριούχων εν μέσω τέτοιας κρίσης δυσφημούν το θέρετρο στα μάτια της κοινής γνώμης»έγραψε η «Figaro».

«Ψέματα! Οι πελάτες μας ξυπνάνε νωρίς για σκι»
Για «υπερβολές των εφημερίδων» μιλάει στο «Βήμα» o Φαμπρίς Αλμπινί,εκπρόσωπος του ξενοδοχείου πέντε αστέρων «Le Κilimandjaro».

«Φυσικά και δεν έχουμε μπει στην υπηρεσία των ρώσων πλουτοκρατών.Αυτά είναι υπερβολές,για να γράφουν κάτι οι εφημερίδες στο Παρίσι.Είμαστε ένα θέρετρο διάσημο σε όλον τον κόσμο και είναι φυσικό να έρχονται εδώ άνθρωποι με διαφορετικές προσδοκίες- άλλοι για το σκι και για τη φύση, άλλοι για την κοσμική ζωή και την πολυτέλεια στα χιόνια»λέει στο «Βήμα» o Φαμπρίς Αλμπινί,υπεύθυνος Επικοινωνίας στο «πεντάστερο» ξενοδοχείο «Le Κilimandjaro».

«Η διαφορά που είδαμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι μια αύξηση στον αριθμό των πελατών μας,όχι μόνο από την Ανατολική Ευρώπη αλλάκαι από την Ασία και τη Νότια Αμερική.Η δημοσιότητα που παίρνουν κατά καιρούς κάποια επεισόδια,όπως ξέφρενα πάρτι και συλλήψεις,είναι αναμενόμενη,αλλά σας διαβεβαιώ ότιδεν είναι η καθημερινότητα εδώ. Οι περισσότεροι από τους δικούς μας πελάτες κοιμούνται νωρίς και ξυπνάνε νωρίς για να πάνε στις πίστες»λέει.