Ρεκόρθεαματικότητας σημείωσε ο τελικός του Master Chef, δημιουργώντας ακόμη έναν (εφήμερο;) ήρωατης τηλεοπτικής πραγματικότητας. Το σημαντικό είναι όμως ότι έχοντας παρακολουθήσειαυτά τα ριάλιτι μαγειρικών διαγωνισμών καταλαβαίνεις γιατί δεν τρώμε καλά στα ελληνικά εστιατόρια. Μηχανική και επιφανειακή γνώση των γεύσεων και των υλικών, έλλειψη μαγειρικού feeling και αρκετή δόση σόου-όφ, γεγονός που εξηγεί γιατί τα περισσότερα εστιατόρια-σεφ στην Ελλάδα κινούνται στον αστερισμό του μοδάτου. Μία περίοδο τρώς καλά, την άλλη πέφτεις στα τάρταρα. Το χειρότερο, μία μέρα τρως καλά, την επόμενη πέφτεις στα τάρταρα.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι εκπομπές σαν το Master Chef δημοκρατικοποιούν την κουζίνα. Άλλοι πιστεύουν ότι την μπαναλοποιούν. Φυσικά αυτές οι διεργασίες προϋποθέτουν ένα γενικότερο κοινωνικό κλίμα. Και στην Ελλάδα, πρέπει να το παραδεχθούμε, το κλίμα αυτό ευνοεί το μπανάλ.

Την δεκαετία του 2000-2010 η μαγειρική φιλολογία έφτασε διεθνώς στο απώγειό της, κυρίως μέσα από την φρενήρη ανάπτυξη του μαγειρικού και γαστρονομικού Τύπου αλλά και την εμφάνιση και την επιτυχία τηλεοπτικών προϊόντων σαν το Μaster Chef. Για παράδειγμα στη Γαλλία, μεταξύ του 2000 και του 2009 η κυκλοφορία του μαγειρικού Τύπου αυξήθηκε κατά 94%. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είχαμε την τεράστια επιτυχία των μαγειρικών ενθέτων των κυριακάτικων εφημερίδων (τα μόνα που δίνουν επιπλέον φύλλα), την μεγάλη αναγνώριση τηλεοπτικών προσώπων της κουζίνας, όπως του ανθρωποκεντρικού Ηλία Μαμαλάκη και του Στέλιου Παρλιάρου, και την μεγάλη επιτυχία μαγειρικών εκπομπών, με την φετεινή αποθέωση του Master Chef.

Φαίνεται όμως ότι διεθνώς αρχίζει να επέρχεται κορεσμός. Για πρώτη φορά ο μαγειρικός Τύπος στη Γαλλία σημείωσε πτώση κατά 7,89% στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Η πτώση αποδίδεται στο ότι οι αναγνώστες αυτού του Τύπου έχουν αρχειοθετήσει το υλικό (κυρίως τις συνταγές) αλλά και στον ανταγωνισμό των ειδικώνιστότοπων στο Ιντερνετ. Δεν ξέρουμε αν αυτή η τάση είναι συγκυριακή ή δομική. Το σίγουρο είναι ότι οι τάσεις αυτές φτάνουν και στην Ελλάδα, με τον απαραίτητο βεβαίως ετεροχρονισμό. Περιμένουμε να δούμε μέχρι πότε θα φουσκώνει το τηλεοπτικό σουφλέ.