Υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογων τάσσεται κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος πιστεύει πως αυτός θα ήταν ένας τρόπος ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους.
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας.
Τα ευρωομόλογα, τόνισε σε γερμανικό ραδιόφωνο, θα ήταν μια λύση που θα αποδέσμευε την Ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών και παράλληλα θα έδινε πρόσβαση σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε έναν τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί μετά τις γιορτές να αναλάβει πρωτοβουλίες, λένε οι αναλυτές, και ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι η αύξηση της απόδοσης των δεκαετών γερμανικών ομολόγων άνω του 3%, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μειωθεί η ζήτησή τους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. «Δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα»
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο κ.Μπόφινγκερ χαρακτήρισε ως «δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας» ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης θα ανέβει αισθητά. Και με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα – δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία αναβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση».