Με ισχυρές αντιμνημονιακές δόσεις αναμένεται να εμφανιστεί το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επικρίνει με σφοδρότητα το μνημόνιο, για το οποίο θα επισημάνει πως οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και στη χρεωκοπία, ενώ αυξάνει την κοινωνική ένταση και αδικία. Παράλληλα, στο στόχαστρό του θα βρεθεί και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο θα κατηγορήσει για την πολιτική που ακολουθεί και η οποία κατά τον κ. Σαμαρά συνθλίβει την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει για «προϋπολογισμένη αποτυχία της κυβέρνησης» και θα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «ανεφάρμοστο» που ενισχύει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα προβλέψει τη γρήγορη αναθεώρησή του και τη λήψη νέων σκληρών και επώδυνων μέτρων στο δρόμο για την τέταρτη δόση του δανείου.

Για μια ακόμη φορά, θα ζητήσει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και θα επικρίνει και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται από τη Ρηγίλλης ο «αδύναμος κρίκος» και γι’ αυτό του επιτίθεται η Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες. Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Σαμαράς να επικαλεστεί έκθεση της Ε.Ε., η οποία – όπως λένε στο επιτελείο του- αναδείκνυε τις ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την αύξηση των σπρεντ.

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, όπως μονόδρομος δεν είναι και η κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, ενώ θα επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ότι μετέτρεψαν μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

Σε άλλο σημείο, θα μιλήσει για μια πολιτική που προκαλεί κοινωνική αναταραχή ενώ ένα από τα κεντρικά του επιχειρήματα είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να διαχειριστεί λογιστικά το πρόβλημα της οικονομίας, αγνοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να προτάξει τις διαπιστώσεις, ότι η ύφεση παραμένει βαθιά και είναι παρατεταμένη, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη και πως τα συσταλτικά μέτρα είναι υπερβολικά σε ένταση και έκταση.

Ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. που είναι το κόμμα της ανάπτυξης, δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πολιτική που οδηγεί σε φαύλο κύκλο συνεχούς συρρίκνωσης, επίμονων ελλειμμάτων, ακόμα σκληρότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές, ότι η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά έχει και εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, θα υποστηρίξει πως δεν διαφώνησε ποτέ με την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά διαφώνησε –και διαφωνεί- στο πως αυτή θα επιτευχθεί. Ακόμη θα υπεραμυνθεί της στάσης της Ν.Δ., λέγοντας ότι «βάζει πλάτη» εκεί που απαιτείται και αναμένεται να αναφερθεί ειδικά στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τα 36 από τα 72 νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Μάλιστα, θα τονίσει πως η Ν.Δ. δεν διαφώνησε ότι χρειάζεται να μειωθεί το έλλειμμα και θα υπεραμυνθεί των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ελεγχθεί η δυναμική του χρέους. Θα υπεραμυνθεί των θέσεων της Ν.Δ. καταθέτοντας και πάλι τις προτάσεις του κόμματος, ώστε να βγει η χώρα, όπως θα τονίσει, από τον φαύλο κύκλο, σε έναν ενάρετο κύκλο, με άλλη αναπτυξιακή πολιτική.

Το πακέτο των μέτρων που θα προτείνει θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα εξής:

-χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, άμεσους και έμμεσους,

-σταθερό και πιο αντικειμενικό φορολογικό σύστημα,

-αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών,

-αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελάχιστου κόστους,

-επιδότηση από το κράτος στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατά 2% για δέκα χρόνια,

-αναθέσεις εκμετάλλευσης σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια,

-αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που έχουν σταματήσει,

-Ενεργοποίηση της ρύθμισης για προκαταβολή των κοινοτικών πόρων από το EΣΠA με ανάλογη αναβολή της εθνικής συμμετοχής για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην περιφέρεια και έργα ΣΔIT

-αξιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου,

-άμεση αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων,

-αναστολή του «πόθεν έσχες» για κάθε αγορά κατοικίας για περίοδο πέντε ετών.

-ναι στο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων»

-άρση του καμποτάζ

-επέκταση του «φαστ – τρακ» σε όλες τις επενδύσεις