Στον απόηχο της προειδοποίησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας απ’ τον οίκο Fitch, η αδιαφορία των επενδυτών που αντικατοπτρίζεται και στην συναλλακτική δραστηριότητα, συνέτειναν στην πτώση κατά 0,69% του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών ο οποίος έκλεισε στις 1.449,12 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών περιορίσθηκε στα 58,983 εκατ. ευρώ. Το βραχυπρόθεσμο momentum (δυναμική) της αγοράς θα παραμείνει αρνητικό, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, την ώρα που η «αυτονόμηση» του ΧΑ σε σχέση με την γενικότερη τάση που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές.

Αν και αρκετοί αναλυτές βλέπουν πίσω απο την εξέλιξη αυτή την πιθανή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, τα δεδομένα συντείνουν περισσότερο στην άποψη πως το χρηματιστήριο αλλά και οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν και την «ατμομηχανή» του, θα εξακολουθήσουν μεσοπρόθεσμα να κινούνται στο ρυθμό της αγοράς του ελληνικού κρατικού χρέους.

Το ΧΑ, όπως υποστηρίζεται, θα ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης στην οποία παραμένει εγκλωβισμένο, μόνο όταν οι αγορές πεισθούν ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές συνεισφέρουν στον περιορισμό του ελλείμματος και οδηγούν όχι μόνο στη μείωση αλλά και στον ουσιαστικό έλεγχο της δυναμικής του χρέους της χώρας.

Ενώ πάντως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα στοιχεία σχετικά με τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έκρυβε» την πραγματικότητα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI), προειδοποιεί πως εάν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, θα επακολουθήσει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση.

Το παραπάνω, εκτιμούν ορισμένοι ίσως αποτελέσει τον παράγοντα κλειδί ώστε η υπο διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ να βελτιώσει τελικά τις προσδοκίες αναφορά με την δυνατότητα των αδύναμων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν με εύλογο κόστος τα χρέη τους. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων +2,18% και των Χημικών +2,15, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου -5,61% και των Μέσων Ενημέρωσης -2,81%.

Σύμφωνα με την Merit ΧΑΕΠΕΥ, το 2011 αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δύσκολα έτη για τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει και των επερχομένων stress tests. Η Εθνική χρηματιστηριακή πάντως, προέβλεψε πως τα αποτελέσματα του 2011 για τον κλάδο θα είναι καλύτερα σε σχέση με τη φετινή χρονιά, καθώς δεν αναμένεται επανάληψη των σημαντικών ζημιών από συναλλαγές που καταγράφηκαν το 2010.

Από την άλλη πλευρά, προβλέπει στήριξη στα μεγέθη των τραπεζών από τις ξένες δραστηριότητες και τις προσπάθειες περιορισμού κόστους. Η μη επανάληψη των σημαντικών ζημιών από συναλλαγές που εμφάνισαν οι τράπεζες το 2010 θα οδηγήσει σε θετικές ετήσιες συγκρίσεις το 2011, τονίζει.

Συνολικά 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 83 πτωτικά και 60 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Spider +15,38%, Μοχλός +10,00%, Ντρουκφάρμπεν +9,76% και Χατζηϊωάννου +9,09%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εδραση -12,50%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ-11,11%, Αθηνά-9,38% και Ναυτεμπορική -9,09%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος(+2,59%), της Jumbo(+2,41%), της Motor Oil(+2,23%) και της Τιτάν+1,75%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank(-4,66%), της Εθνικής (-3,52%) της ΔΕΗ(-2,18%) και του ΟΤΕ (-1,70%).