Την ίδρυση εθνικής σχολής προπονητών, την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή, την ανάπτυξη της έρευνας σε κάθε άθλημα, την υποχρεωτική απασχόληση προπονητών σε κάθε σωματείο ανεξαρτήτως της ηλικίας των αθλητών του, τη διεύρυνση των κινήτρων για τους αθλητές ζήτησαν οι εκπρόσωποι της νεοϊδρυθείσης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ) στη σημερινή (Τρίτη 21/12) συνέντευξη Τύπου. Εξειδικεύοντας τις προτάσεις ανέφεραν τα εξής:
• Να ιδρυθεί εθνική σχολή προπονητών στο Πανεπιστήμιο (ΤΕΦΑΑ) ή στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ). Να καταργηθούν οι σχολές προπονητών της ΓΓΑ.
• Να αναπτυχθεί η έρευνα σε κάθε άθλημα με αξιοποίηση των ελλήνων αθλητικών επιστημόνων.
• Να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του προπονητή. Ειδάλλως, η Ελλάδα κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, να ασφαλίζονται οι προπονητές.
• Να καθιερωθεί ετήσια επιμόρφωση των προπονητών επί των εξελίξεων των αθλητικών επιστημών για την εφαρμογή τους στην προπονητική διαδικασία. Η ανανέωση της ταυτότητας του προπονητή να γίνεται μόνο σε όσους παρακολουθούν την ετήσια επιμόρφωση.
• Να συνταχθεί ενιαίος κανονισμός προπονητών, που θα δίνει, όμως, έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος.
• Να ορισθεί ανώτατο όριο αθλητών ανά προπονητή, για την αποτελεσματικότερη προπονητική διαδικασία και για την ασφάλεια των αθλητών.
• Να υπάρχουν υποχρεωτικά προπονητές σε κάθε σωματείο, ανεξαρτήτως της ηλικίας των αθλητών του.
• Να υπάρξει απόλυτος διαχωρισμός του επαγγελματία αθλητή από τον ερασιτέχνη, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τα προνόμια.
• Ελληνες προπονητές απόφοιτοι σχολών εξωτερικού και εγχώριων δημόσιων (ΙΕΚ) ή ιδιωτικών σχολών να δίνουν εξετάσεις στο ΔΟΑΤΑΠ για ισοτιμία του πτυχίου και χορήγηση άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
•Να θεσπισθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για την πρόσληψη προπονητών στις ομοσπονδίες, με υποχρεωτική προκήρυξη θέσεων, υποβολή των δικαιολογητικών και έλεγχό τους από αρμόδια επιτροπή. Επίσης, πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής του κανονισμού προπονητών, κατά την διάρκεια των σημαντικών αγώνων αλλά και των προπονήσεων.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Θεολόγος Δανέζης τόνισε ότι «δεν βλέπουμε τα πράγματα μόνο συνδικαλιστικά. Παράγουμε κοινωνικό έργο. Εχουμε επιστημονικό φορέα» ενώ ο α’ αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Νικολόπουλος πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα, που να έχει καταστρέψει τόσα ταλέντα στον αθλητισμό, όσα η Ελλάδα».
Παρών στην συνέντευξη ήταν ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Ανατολάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο αθλητής που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες, πρέπει, εφόσον εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία, να παίρνει άδεια μετ’ αποδοχών και όχι άνευ, όπως ισχύει τώρα.
Την ΠΟΠΑ ίδρυσαν οι πανελλήνιοι σύνδεσμοι προπονητών Ιστιοπλοΐας, Κανόε-Καγιάκ, Κολύμβησης – Υδατοσφαίρισης – Καταδύσεων – Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Ποδηλασίας, Αρσης Βαρών, Αντισφαίρισης (Τένις), Πάλης, Πυγμαχίας, Χιονοδρομίας και Αθλητών με αναπηρία.
Τη διοίκηση αποτελούν οι: Πρόεδρος: Θεολόγος Δανέζης (ιστιοπλοΐα), Α’ αντιπρόεδρος: Γιώργος Νικολόπουλος (κολύμβηση), Β’ αντιπρόεδρος: Χρήστος Γεννάτος (άρση βαρών), Γενικός Γραμματέας: Θανάσης Βιλλιώτης (κανόε – καγιάκ), Οργανωτικός Γραμματέας: Γιώργος Αραχωβίτης (χιονοδρομίες), Αναπληρωτής Γ.Γ.: Δημήτρης Στεφανίδης (αθλητές με αναπηρία), Ταμίας: Φίλιππος Οικονόμου (ποδηλασία), Αναπληρωτής Ταμίας: Ευάγγελος Παύλου (ιστιοπλοΐα). Μέλη: Χρήστος Τσιτσόπουλος (τένις), Κώστας Γκρέκας (αθλητές με αναπηρία), Χρήστος Τριάντης (πυγμαχία), Ευάγγελος Κοζομπόλης και Κώστας Τουρναβίτης (κολύμβηση), Αριστοτέλης Λαμπρίδης και Γιώργος Βαρδής (άρση βαρών).