Η κρίση έριξε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών έχει αναγκάσει τον εμπορικό κόσμο να μειώσει τις τιμές των προιόντων που κατά τεκμήριο καταναλώνονται αυτή την περίοδο. Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών κι όπως προκύπτει από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού εφέτος είναι φθηνότερο κατά τουλάχιστον 7% σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα με βάση τις τιμές βασικών προιόντων διατροφής, προκύπτει ότι το εφετεινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα, θα κοστίσει 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, την ίδια ημέρα τιμοληψίας, στις 16 Δεκεμβρίου. Οι τιμές των κρεάτων παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Η τιμή της γαλοπούλας είναι μειωμένησε σχέση μεπέρυσι ως και 14,75 %, το χοιρινό κρέας ως και 4,15 %, το αρνάκι ως και 6,75 % ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.
Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα εμφανίζονται και αρκετές τιμές των οπωροκηπευτικών – τομάτες 24,79% και λάχανο 11,67 %. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πωλούνται φθηνότερα κατά 16,53 % και 7,69 % αντίστοιχα. Κι όπως επισημαίνεται γενικά, η αγορά διαθέτει επάρκεια αγαθών και καλή λειτουργία του ανταγωνισμού, που συγκρατεί αλλά και ρίχνει τις τιμές. Ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας σε δήλωση του επισημαίνει ότι «η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας με συνεχείς ελέγχους καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο φθηνό από πέρυσι, και πράγματι είναι».