Με την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν είναι να απορεί κανείς που η ολοκλήρωση σε λίγες ημέρες του 2010 βρίσκει τις ελληνικές μετοχές να σημειώνουν τη χειρότερη απόδοση (-37%) μεταξύ των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, όπως δεν είναι τυχαίο το ότι η χρονιά κλείνει με γερμανικές μετοχές να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη (37%) αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, στην οποία συμφωνεί και η Citi, δεδομένης και της μακροοικονομικής εικόνας της χώρας μας, οι ελληνικές μετοχές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των μεγάλων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών και το 2011.

Η Deutsche Βank, πάντως, συστήνει από την πλευρά της ουδέτερη θέση για τις ελληνικές μετοχές σημειώνοντας ότι, αν και το αρνητικό επενδυτικό κλίμα ίσως εμμείνει βραχυχρόνια, η συγκράτηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ευνοήσει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τον γενικό δείκτη του ΧΑ ως τις 1.860

μονάδες (τιμή-στόχος) στο τέλος του 2011, κάτι που παραπέμπει σε άνοδο 23% από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Πάντως, καθώς η ύφεση κλιμακώνεται από το πρόγραμμα λιτότητας, οι ελληνικές μετοχές δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν «αγοραστική ευκαιρία», εκτίμησε ο κ. Νicola Facciorusso της Αutenrieth Capital σε πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στα 420 δισ. ευρώ το 2011 και με το 71% των θεσμικών επενδυτών να βλέπει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αποφύγει μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της, για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η προοπτική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θεωρείται μεταξύ άλλων από τον ίδιο αναγκαία η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων που υποτίθεται ότι αγγίζουν τα 280 δισ. ευρώ.