Τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βρετανία κλονίζει η αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια που ψηφίστηκε χτες, εν μέσω πρωτοφανών διαδηλώσεων στο Λονδίνο, που έπληξαν ακόμα και το διαδοχικό ζεύγος Καρόλου και Καμίλας.
Ο απότομος τριπλασιασμός των διδάκτρων στις 9.000 στερλίνες ετησίως πέρασε με μικρή διαφορά στη Βουλή των Κοινοτήτων (323 υπέρ και 302 κατά), αλλά μόνο 28 βουλευτές των Φιλελευθέρων Δημοκρατών – λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς – ψήφισαν υπέρ του νόμου, ενώ έξι βουλευτές των Συντηρητικών τον καταψήφισαν μαζί με την αντιπολίτευση.
Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίστηκε μειωμένη κατά τα τρία τέταρτα σε 21 βουλευτές, πράγμα που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τόσο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (και αρχηγό των Φιλελευθέρων) Νικ Κλεγκ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα στηρίξουν κανένα μέτρο που θα προέβλεπε αύξηση των διδάκτρων. Γι΄αυτό το λόγο σημειώθηκε και η ρήξη στους κόλπους του κόμματος πριν από την ψηφοφορία, καθώς ο κ. Κλεγκ ψήφισε υπέρ, ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Σάιμον Χιουζ απείχε και ο πρόεδρός του Τιμ Φάρον ψήφισε κατά.
Ο κ. Κλεγκ υπερασπίστηκε το νέο νόμο, λέγοντας ότι αποτελεί «την καλύτερη δυνατή επιλογή» σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη London School of Economics Πάτρικ Ντανλίβι επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με την επιλογή της να συγκρουστεί με τους φοιτητές πλέει σε ταραγμένα νερά και ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να καταλήξει σε φιάσκο όλη αυτή η προσπάθεια, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον.
Την πολιτική αναταραχή επισκιάζει ωστόσο η πρωτοφανής επίθεση που δέχτηκε η πριγκιπική Rolls-Royce την ώρα των χτεσινών διαδηλώσεων στο Λονδίνο. Το επεισόδιο βρήκε απροετοίμαστη τη βρετανική αστυνομία και ο αρχηγός της σερ Πολ Στίβενσον ανακοίνωσε ότι «θα διεξαχθεί μια πολύ σοβαρή έρευνα» για τις ταραχές, καθώς η παραδοσιακή αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία των δυνάμεων τάξης δέχθηκε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.
Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν το αυτοκίνητο, που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του σε μία μουσικοθεατρική παράσταση στο θέατρο Palladium του Γουέστ Εντ, έγινε ηθελημένα στόχος των φοιτητών ή εάν απλώς βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα.
Το αυτοκίνητο δέχθηκε επίθεση με μπογιά, ενώ ένα παράθυρό του ράγισε από αντικείμενο που πέταξαν οι διαδηλωτές. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ο Κάρολος διατήρησε την (παροιμιώδη) ψυχραιμία του και αγκάλιασε την Καμίλα, σπρώχνοντάς την προς το πάτωμα του αυτοκινήτου για να την προστατεύσει. Το πριγκιπικό ζεύγος δεν έπαθε τίποτα και αργότερα στο θέατρο η Καμίλα δήλωσε (με αρκετό φλέγμα) ότι «για όλα τα πράγματα υπάρχει μια πρώτη φορά».
Στα χτεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί και 43 διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων και ενας 20χρονος φοιτητής που έμεινε αναίσθητος μετά από χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε από αστυνομικό – και έγιναν 34 συλλήψεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ