Σε φιλικό κλίμα έγινε χθες βράδυ το δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ολι Ρεν. Η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική από το βαρύ κλίμα που επικράτησε προ ημερών στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που έγινε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», στο οποίο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Στ. Δήμας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και οι σύμβουλοι του προέδρου κκ. Ι. Μουρμούρας και Χρ. Λαζαρίδης, έγινε εκτενής συζήτηση για το τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προτάσεις της Ν.Δ. για την οικονομία, καθώς ο κ. Ρεν ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την εναλλακτική λύση που υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, αφού δεν είχε σφαιρική εικόνα για το «γαλάζιο» σχέδιο. Κυρίως θέλησε να πληροφορηθεί κατά πόσο το σχέδιο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αξιόπιστο και κυρίως υλοποιήσιμο.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να του αναπτύξει τις θέσεις της Ν.Δ. και επέμεινε αρκετά στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και στην επιδότηση των στεγαστικών δανείων.

Σταθερή άποψη του κ. Σαμαρά είναι ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου φθάνει σήμερα τα 350-400 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία και ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τις «γαλάζιες εκτιμήσεις» μια πρώτη κίνηση αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία 50 δις. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια και με αυτό τον τρόπο, θα απαλλαγεί γρηγορότερα η χώρα από το μνημόνιο.

Για την πρόταση περί επιδότησης 2% στο στεγαστικό επιτόκιο, ανέφερε ότι αυτή θα πρέπει να ισχύει για δέκα χρόνια και με αυτή την κίνηση θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα, μέσα από τους φόρους. Και αυτό, διότι ένα μέσο στεγαστικό δάνειο διαρκεί περίπου είκοσι χρόνια για την αποπληρωμή του. Άρα, στα δέκα πρώτα χρόνια δίνετε με κοστολογημένους υπολογισμούς, η επιδότηση του 2%» και αναθερμαίνεται η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Ρεν δεν θέλησε να υπεισέλθει στην ελληνική πολιτική σκηνή και στα όσα γίνονται μεταξύ Ν.Δ. και κυβέρνηση, αλλά αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση και υποστήριξη ενός προγράμματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σαμαράς αντέκρουσε ότι η Ν.Δ. κινείται υπεύθυνα και ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, αφού στόχος της είναι – όπως ανέφερε- να συμβάλλει στη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Μάλιστα σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε πάρα πολλές διατάξεις σε περισσότερα από 30 νομοσχέδια, που προωθούν τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ομως, ο κ. Σαμαράς έθεσε και άλλη μια…«κόκκινη γραμμή», υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη δεν έρχεται με περικοπές μισθών, αφού θα βυθίσει και άλλο την οικονομία στην ύφεση. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε τέτοιες συνθήκες η χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και θα έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε τα πολλά –κατ’ αυτόν- προβληματικά σημεία της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απόκλιση των εσόδων από αυτά που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί. Μίλησε με έμφαση για την ανεργία που κινείται πάνω από 12%, στην αύξηση του πληθωρισμού, που αντί για 1,9% που είχε προϋπολογιστεί έχει φτάσει στο 5,5% και στην ύφεση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της άποψής του για το μνημόνιο, μιλώντας για αδυναμίες και αδιέξοδα που δημιουργεί και σημείωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι και εξαιρετικά σκληρά και πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα. Μετά την κριτική του για το μνημόνιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής με τη λήψη μέτρων ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανση του κ. Σαμαρά για το δημόσιο χρέος, που είναι πολύ μεγαλύτερο αγκάθι από το έλλειμμα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα μειωθεί. Μάλιστα υποστήριξε, πως όταν η χώρα εξέλθει του μνημονίου, αυτό θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 150%, αν και οι εκτιμήσεις της Ρηγίλλης μιλάνε για 160% του ΑΕΠ. Η αναφορά του αυτή για το δημόσιο χρέος συνδέθηκε ευθέως με την επόμενη ημέρα, αφού σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο τοπίο, θα είναι δύσκολο να βγει η χώρα στις αγορές να δανειστεί.

Σε άλλο σημείο ανέλυσε τη θέση της Ν.Δ. έναντι της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου. Συγκεκριμένα υπογράμμισε, πως τα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαναπτυξιακή πολιτική, λόγω του μνημονίου, δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Από την πλευρά του ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι με την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. θα υπάρξει καλύτερη πορεία για τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ