Oι προβλέψεις μιλούν για ένα λευκό Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κάποιοι θα συνοδεύσουν την αναμενόμενη χιονόπτωση με έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Εκτός από τις εταιρείες που διανέμουν πετρέλαιο στις πολυκατοικίες των πόλεων, ο θερμότερος Νοέμβρης των τελευταίων 85 ετών δημιούργησε τρομερό άγχος στους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων, όπως και σε όλους τους επιχειρηματίες της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς. « Από το 2006 και μετά τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα.Πέρα από την οικονομική ένδεια σε αυτό έχει συμβάλει και η έλλειψη χιονοπτώσεων που έχει μικρύνει τη σεζόν απελπιστικά» λέει ο κ. Αχιλλέας Παπαευθυμίου, που διατηρεί τη σχολή σκι Αlpinezone στην περιοχή της Βασιλίτσας. « Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι απολύτως καθοριστική για τα χιονοδρομικά κέντρα.Υπό φυσιολογικές συνθήκες το 60% του τζίρου γίνεται τότε. Αν δεν χιονίσει,όπως δεν χιόνισε πέρυσι, η ζημιά δεν καλύπτεται».

« Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας δεν διαθέτουν το “κανονάκι”, για τη δημιουργία τεχνητής χιονόπτωσης. Και αυτό όμως είναι άχρηστο όσο η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» λέει ο κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. «Το βασικό πρόβλημα των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων είναι ότι είναι αρκετά πίσω σε θέματα υποδομών, με προδιαγραφές της δεκαετίας του ΄70», συμπληρώνει.

Το χιόνι άργησε να έρθει, κανένα από τα περίπου 20 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τις πίστες του και έτσι οι έλληνες σκιέρ βρίσκουν άλλα, βορειότερα καταφύγια. Το Μπάνσκο της Βουλγαρίας τα Σαββατοκύριακα θυμίζει… Αράχοβα, αφού στις ουρές για τα λιφτ τα ελληνικά είναι η πιο κοινή γλώσσα.

«Δεν είναι θέμα τιμών, αλλά ποιότητας. Το Μπάνσκο είναι υπερσύγχρονο, με ωραίες πίστες. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο από το χωριό γίνεται απευθείας με το λιφτ, χωρίς αυτοκίνητο, αντιολισθητικές αλυσίδες και όλη την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται» λέει ο κ. Νίκος Χουντρής, υπεύθυνος της ιστοσελίδας xionodromika.gr, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι γνώστες του χώρου, θεωρεί ότι η χώρα μας έχει… πληθωρισμό χιονοδρομικών κέντρων. «Το θέμα είναι να είχαμε λιγότερααλλά να είναι πιο οργανωμένα και κυρίως να λειτουργούν όσο περισσότερο καιρό γίνεται» συμπληρώνει.

Μαζί με την έναρξη της σεζόν ξεκινά και ο… χιονοπόλεμος των προσφορών. Ετήσιες κάρτες απεριόριστης χρήσης για τα λιφτ, πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις, μαθήματα σκι και φαγητό με λιγότερο από 250 ευρώ και άλλα πολλά. «Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος, οι τιμές είναι καλές και η χιονόπτωση τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι τακτική. Πέρυσι το δικό μας χιονοδρομικό έμεινε ανοικτό 135 μέρες» λέει ο κ. Τάσσος Τόττης, ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού κέντρου στη Βίγλα Φλώρινας.

Αλλωστε το σκι και το σνόουμπορντ ήταν και θα παραμείνουν αθλήματα για όλες τις ηλικίες και όλα τα… κιλά.. « Δεν χρειάζονται πάνω από 3-4 μαθήματαγια να αρχίσεις να τσουλάς στο χιόνι.Επίσης δεν απαιτείται και καμιά ιδιαίτερη σωματική υποδομή.Οποιοσδήποτε,ψηλός,κοντός,γυμνα- σμένος ή αγύμναστος, μπορεί να πάρει τα πέδιλα και τα μπατόν του και να ανέβει στο βουνό» λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ, EPA/INDONESIAN AIRFORCE