ΚΟΜΠΕ, ΙΑΠΩΝΙΑ Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι ένας πίθηκος, ο οποίος ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, επανέκτησε την κινητικότητά του χάρη σε θεραπεία βλαστικών κυττάρων. Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν συγκεκριμένα κύτταρα iΡS, τα οποία λαμβάνουν τις ιδιότητες των πολυδύναμων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων έπειτα από παρέμβαση σε ενήλικα κύτταρα του δέρματος. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εισήγαγαν τέσσερα γονίδια σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα με χρήση ενός ιού ως «όχημα» μεταφοράς τους. Τα ενήλικα κύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα iΡS και στη συνέχεια σε πρόδρομα νευρικά κύτταρα.

Τα πρόδρομα νευρικά κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε έναν πίθηκο marmoset (μικρό είδος πιθήκου του Νέου Κόσμου) στον οποίο είχε προκληθεί εννέα ημέρες νωρίτερα σοβαρός τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Μέσα σε έξι εβδομάδες το ζώο ήταν σε θέση να στέκεται και να περπατά, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Χιντεγιούκι Οκάνο. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι είναι σημαντικό πως έπειτα από τρεις μήνες παρακολούθησης δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες της θεραπείας, όπως καρκίνος.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με χρήση κυττάρων iΡS σε ένα μεγάλο πρωτεύον θηλαστικό. Επόμενος στόχος των ιαπώνων ειδικών είναι να δημιουργηθούν πιο ασφαλή, καλύτερης ποιότητας, κύτταρα iΡS, έτσι ώστε μελλοντικά η τεχνική να δοκιμαστεί και στον άνθρωπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ