Οι αγορές, οι χρηματιστές, οι ανά τον κόσμο σπεκουλαδόροι τον Δεκέμβριο κάνουν λογαριασμούς, κλείνουν τα βιβλία, μετρούν κέρδη και ζημιές, κόβουν για λίγο το χοντρό παιχνίδι, επί της ουσίας προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά, θέτουν στόχους και επιδιώξεις, αξιολογούν τις συνθήκες ώστε να επανέλθουν προετοιμασμένοι τον Γενάρη και να τεστάρουν δυνάμεις και αντοχές.
Ετσι εξηγείται η ανάπαυλα των τελευταίων ημερών, η υποχώρηση των πιέσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της, να λάβει αποφάσεις και να χαράξει καθαρή στρατηγική για τον χαρακτήρα της ευρωζώνης και τη μορφή της αλληλεγγύης που θα επικρατήσει στο εσωτερικό της.
Αυτή τη στιγμή, εν όψει της συνόδου κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, η κατάσταση είναι ρευστή, οι διαφορές φανερές και οι συγκρούσεις καθημερινές.
Η κυρία Μέρκελ διατυμπανίζει κάθε τόσο την αντίθεσή της σε μια λύση που θα θίγει τα γερμανικά συμφέροντα, δεν αντέχει επιλογές που θα φορτώνουν όλα τα βάρη στη χώρα της, θέλει πάση θυσία να κατανεμηθούν τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της υπερχρέωσης περισσότερο στις εθνικές κυβερνήσεις και στις τράπεζες και λιγότερο σε υπερεθνικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ετσι αντιτίθεται σθεναρά στην έκδοση ευρωομολόγων και υπερασπίζεται τη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα κατανέμει τα βάρη της υπερχρέωσης και θα επιβάλλει πειθαρχία στις κυβερνήσεις. Στην Κομισιόν και στην ευρωτράπεζα, όπου αισθάνονται περισσότερο την πίεση των αγορών και αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη, διεκδικούν πιο ολοκληρωμένες, πιο ευρωπαϊκές λύσεις, που θα θωρακίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενιαίο σχηματισμό και δεν θα αφήνουν τις χώρες να δίνουν μόνες άνισες μάχες με σχήματα και δυνάμεις που είναι ικανές να κινήσουν καραβιές κεφαλαίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε υπεραπλουστευμένη την άρνηση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου και δήλωσε έκπληκτος για την ύπαρξη ταμπού εντός της ευρωζώνης, για να καταλήξει με τη διαπίστωση ότι «η Γερμανία συμπεριφέρεται με έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο». Η αντίθεση είναι φανερή και η διαφορά βαθιά ως τώρα. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα καθαρό και σαφές, αν οι διαφορές διατηρηθούν, τότε οι αγορές θα επανέλθουν δυναμικότερες τον Ιανουάριο και δεν θα περιορισθούν στην περιφέρεια της Ευρώπης. Θα ασκήσουν ευρύτερες πιέσεις. Δεν θα διστάσουν, όπως έχουν δείξει, να επιτεθούν στην Ισπανία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία.
Γι΄ αυτό και εμείς εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια πολλών συζητήσεων. Οι καιροί δεν είναι οι καλύτεροι και είναι πιθανόν να χειροτερεύσουν στο προσεχές μέλλον. Γι΄ αυτό δεν επιτρέπονται ούτε αναβολές ούτε αναστολές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ