Κάλμαρε η αναταραχή στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά. Το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η συμφωνία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεμπουπλικανούς νομοθέτες επέκτασης των φορολογικών απαλλαγές της περιόδου Μπους για δύο χρόνια, φρέναρε το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Με αποτέλεσμα το επιτόκιο των 10ετούς διάρκειας αμερικανικών τίτλων να υποχωρήσει στο 3,23% από το 3,27% που είχε εκτιναχθεί χθες το βράδυ. ?

Ωστόσο η υποχώρηση των αμερικανικών επιτοκίων έπληξε την άνοδο του δολαρίου. Οι προοπτικές να φέρουν υψηλότερες αποδόσεις οι αμερικανικοί τίτλοι είχε αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο. Το ευρώ ενώ είχε πέσει στα 1,3165 δολάρια μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ιρλανδίας από το οίκο Fitch Ratings, κάλυψε τις πρωινές απώλειες και ανάκαμψε έως τα 1,3262 δολάρια.

Ανέκαμψε και η τιμή του χρυσού στα 1.394,47 δολάρια την ουγκιά από τα 1.380,43 δολάρια που είχε πέσει το πρωί. Παρομοίως και το πετρέλαιο. Η τιμή του αργού από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ανέβηκε στα 89,42 δολάρια και πλησιάζει τα ύψη των 90,85 δολάρια το βαρέλι που είχε ανέβει την Τρίτη. ?

Στη Wall Street τα ενθαρρυντικά οικονομικά νέα έδωσαν νέα ώθηση στο αισιόδοξο σενάριο για την αμερικανική οικονομία. Ξεχώρισαν τα καλά στοιχεία από την αγορά εργασίας, όπου οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας συνέχισαν να μειώνονται. Οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια θα κλείσουν με το παραδοσιακό ράλι του τέλους τους έτους.

Αλλά και για το 2011 οι ειδικοί για τις μετοχές προβλέπουν ότι η Wall Street θα επωφεληθεί από τους σταθερούς ρυθμούς βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο μέσος όρος των 50 ερωτηθέντων στρατηγικών αναλυτών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων από το Reuters συμφωνεί ότι ο δείκτης των 500 επιχειρηματικών κολοσσών, ο Standard & Poor’s 500, θα έχει ανέβει στα επίπεδα των 1.325,00 μονάδων έως τα τέλη του 2011. Μία ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών ο S&P βρισκόταν στις 1.230,00 μονάδες, συνεπώς οι ειδικοί προβλέπουν κέρδη της τάξεως του 7,72% στον επόμενο χρόνο.

Και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατάφεραν να ξεπεράσουν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ιρλανδίας από το οίκο Fitch Ratings και να κλείσουν με κέρδη, εκτός της Φραγκφούρτης που έκλεισε με απώλειες 0,17%. To Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,23% μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία. Ομως δεν αποφάσισε να χορηγήσει έξτρα ρευστότητας στη βρετανική οικονομία. Το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο έκλεισα με άνοδο 0,68%, 1,06% και 0,68% αντίστοιχα.

Η απόφαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα το κόστος δανεισμού, αλλά να μην ανανεώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (quantitative easing) οφείλεται στην άνοδο του πληθωρισμού και στις θετικότερες προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός σε επίπεδα τιμών καταναλωτή έχει ξεπεράσει το όριο του 2%, η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσιάζεται ισχυρή και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι 0,8% το τρίτο τρίμηνο στην Βρετανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ