Διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή τους. Πόσο μάλλον, ημέρες του Δεκέμβρη, που αναβιώνουν οι αντιπαραθέσεις από την εποχή της συμβίωσή τους στο ίδιο κόμμα, με κρίσιμες διαφοροποιήσεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και στα γεγονότα βίας που επακολούθησαν, προ διετίας, της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σήμερα προστίθεται η οικονομική κρίση, η πρωτοβουλία διαλόγου της κυβέρνησης και η εθνική συναίνεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης βρίσκονται πλέον απέναντι και μάλιστα χωρίς να φείδονται αλληλοκατηγοριών και ενίοτε πικρόχολων σχολίων.
Για τις προτάσεις του κ. Τσίπρα από το Παρίσι όπου διεξήχθη το 3ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης ρίχνει δηκτικά βέλη στην Κουμουνδούρου και στην πολυσπερμία απόψεων εντός της. «Ίσως να τον ενέπνευσε ο ευρωπαϊκός χώρος, διότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ διατυπώνονται απόψεις για έξοδο από την Ευρώπη και την ευρωζώνη, επιστροφή στο εθνικό κράτος και τη δραχμή. Για σκεφτείτε την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων της οικονομίας σε συνθήκες απομόνωσης; Αυτό θα προκαλούσε δεινά. Δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση πέρα από την κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα FM». Μάλιστα, αναρωτιέται τι θα σημάνει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που ζητά μεταξύ άλλων «και μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ»: «αύριο το πρωί να βρεθούμε, επιστρέφοντας στη δραχμή, να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε μισθούς ούτε συντάξεις, ούτε να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας που έχει διαμορφώσει διαχρονικά».
Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, μέρες μνήμης άλλωστε για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο κ. Κουβέλης κατακεραυνώνει τη στάση που κράτησε τότε ο ΣΥΝ. Και θυμίζει: «Ο ΣΥΝ δεν κράτησε τις αναγκαίες αποστάσεις από τα γεγονότα ακραίας βίας που επακολούθησαν της δολοφονίας του Αλέξη. Υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΝ, διαφωνίες που διατυπώθηκαν με δημόσιο λόγο και από εμένα προσωπικά». Δυο χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί ότι η νεολαία είναι αγανακτισμένη, ασφυκτιά, αναζητεί άλλο τρόπο ζωής και έκφρασης. «Αυτό έχουμε υποχρέωση, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, να αναδείξουμε και να εκφράσουμε πολιτικά», λέει.
Με χίλιους τρόπους το τελευταίο διάστημα η Δημοκρατική Αριστερά και ο ίδιος ο κ. Κουβέλης λέει οι δρόμοι τους με τον ΣΥΝ έχουν χωρίσει και δεν δίνει βαρύτητα στις εκκλήσεις ενότητας και συνεργασίας που επαναλαμβάνει η Κουμουνδούρου η οποία παρόλα αυτά δια του κ. Τσίπρα εξαπολύει και πυρά. «Η ζωή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν αποφάσισε την αποχώρηση από το ΣΥΝ, εν βρασμώ ψυχής, αλλά υλοποίησε ένα σχέδιο που τους βασάνιζε καιρό και αφορά την ύπαρξη μιας αριστεράς συμπληρωματικής δύναμης στη σοσιαλδημοκρατία», είπε μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, με εμφανή την αιχμή πρόσθεσε ότι «αν αποφασίσουν ότι δεν τους βγαίνει το αρχικό σχέδιο, θα είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία. Αν πάλι επιχειρήσουν να περάσουν στην απέναντι όχθη, θα έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας για τον κόσμο τους, που στη πλειοψηφία του δεν πρόκειται να ακολουθήσει το ταξίδι στη κόλαση».
Στα περί συναίνεσης με αφορμή την κυβερνητική πρωτοβουλία διαλόγου ο κ. Κουβέλης ανταπαντά ότι «η υπευθυνότητα των κομμάτων αναδεικνύεται από το περιεχόμενο των προτάσεων που διεκδικητικά καταθέτουν. Αυτό είναι που κρίνει την πολιτική στάση των κομμάτων». Κατά την άποψή του, αν πρόκειται για μια συναίνεση «που καλεί σε προσχώρηση σε απόψεις ή σε πολιτικές σαν και αυτές που κάνει η κυβέρνηση, τότε δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταργείται η δημοκρατική αντιπαράθεση που είναι εξαιρετικά χρήσιμη». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίζεται κάθετα αντίθετος τόσο στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όσο και στη μείωση των αποδοχών, ενώ χαρακτηρίζει «ψευτοδίλημμα» το δίπολο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «απολύσεις ή μείωση μισθών» για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο κ. Κουβέλης, αντιθέτως, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση διότι «κρατά σε ύπνο κάθε παραγωγική διαδικασία».
ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ