Περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που «χτύπησαν» τη χώρα, την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, χθες, στην πόλη Τούζλα, όταν το σπίτι της κατέρρευσε από κατολίσθηση, που ήταν απόρροια των ισχυρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την περιοχή. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές στο βορρά (της Αλβανίας) που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών», δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 7.500 σπίτια έχουν πλήρως καταστραφεί κι άλλα 2.600 έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές. Οι βασικές είσοδοι στην πόλη Σκόδρα, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες εξακολουθούσαν να είναι μπλοκαρισμένες χθες και, μάλιστα, σε αρκετά τμήματα της πόλης το νερό έφτανε τα δύο μέτρα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση. Περίπου 1.400 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις βόρειες περιοχές της Αλβανίας, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πλημμυρισμένες εστίες τους και να τούς εξασφαλίσουν τροφή. Το Σάββατο, οι αλβανικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ενώ ήδη Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποστείλει βοήθεια. Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντομοντ Χατζηνάστο, κάλεσε σε συνάντηση τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ προκειμένου να τούς ενημερώσει για την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, η κατάσταση παρέμενε σοβαρή την Κυριακή, στην περιοχή της λίμνης Σκάνταρ, στα σύνορα με την Αλβανία και γύρω από την πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα. Περίπου 1.000 στρατιώτες κλήθηκαν να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό, ενώ στην Πλάβνιτσα, κοντά στην Ποντγκόριτσα, η Νίκιτσα, ένας ιπποπόταμος δύο τόνων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δικό της «σπίτι», εξαιτίας των πλημμυρών. Στο μεταξύ, άρχισε να υποχωρεί η στάθμη του διασυνοριακού ποταμού Δρίνου, μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ η υψηλή στάθμη των νερών στο Σάβα, παραπόταμο του Δούναβη, εξακολουθεί να απειλεί τις γύρω περιοχές. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών της περασμένης εβδομάδας, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Αλβανία – Πλημμύρες Έντεκα χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές στο βορρά (της Αλβανίας) που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών», δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές στο βορρά (της Αλβανίας) που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών», δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.