Τον Ιούλιο θα συμπληρωθούν και εφέτος τα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών, όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα». Η διαβούλευση που ξεκίνησε απο το υπουργείο Παιδείας για το θέμα και η οποία λήγει μεθαύριο Τετάρτη, καταλήγει όπως όλα δείχνουν, στη άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να μην ψηφιστεί η πρόταση για συμπλήρωση μηχανογραφικών τον Μάρτιο και πριν τη ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

«Το κλίμα πάει προς καλοκαίρι γιατί τα παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τα επιχειρήματά τους και είναι σεβαστά»

δήλωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. «Για το μηχανογραφικό είχαμε πει και σας θυμίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί το σύνολο των διαδικασιών» τόνισε. «Επειδή υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για τη μια και για την άλλη περίπτωση από την πλευρά του υπουργείου, για πρώτη φορά στα χρονικά είπαμε να ζητήσουμε την άποψη των ίδιων των μαθητών. Δεν θα ήθελα να τα αναστατώσουμε σε μια δύσκολη στιγμή ακόμη και όταν πραγματικά υπάρχουν επιχειρήματα που λένε ότι είναι καλύτερα για τα ίδια τα παιδιά» τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Οπως αποκάλυψε η κυρία Διαμαντοπούλου οι σχολικές εκδρομές των μαθητών, εφέτος θα γίνουν μόνο στην Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε και με τα τουριστικά γραφεία να κάνουν προσφορές και περιμένουμε να κάνουν ειδικές τιμές. Δεν επιβάλλουμε τίποτα. Εχουμε πολύ όμορφα μέρη στην Ελλάδα» δήλωσε.

?

Μόνο 210.000 οι ενεργοί φοιτητές στην Ελλάδα

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη εμμέσως στο θέμα των «αιωνίων» φοιτητών, και τόνισε οτι με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων καταγράφθηκε ένας αριθμός 210.000 ενεργών φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα που ζήτησαν εφέτος τα συγράμματά τους. «Οχι 450.000 συγγράμματα που πήραν πέρυσι» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Υπήρξε σχολή που παρουσιάστηκε φοιτητής όπου ζήτησε να πάρει 68 συγγράμματα για ένα εξάμηνο, δηλαδή όλα τα βιβλία που δίνονταν και του τα έδωσαν. Το κόστος ήταν τεράστιο, ξεπερνούσε τα 75 εκατομμύρια» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας, εκτός απο αυτούς που απέχουν από τον διάλογο, που να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ». «Τα πανεπιστήμια δεν γίνονται για τους καθηγητές» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας. «Όποια αλλαγή γίνει πρέπει να έχει στον πυρήνα της την ποιότητα της έρευνας και των φοιτητών. Εχουμε φτάσει εδώ με ευθύνη πρωτίστως του πολιτικού συστήματος αλλά και τη ευθύνη του Πανεπιστημίου. Υπάρχουν προσωπικά εσωτερικά συμφέροντα και ισορροπίες. Δεν υπήρξε καμία λογική» δήλωσε στην συνέντευξη της η κυρία Διαμαντοπούλου. Πρόσθεσε ότι στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει αξιολόγηση, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Πρέπει να εκλέγονται οι άριστοι, όχι αυτοί που έχουν τις άκρες», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στα θέματα οικογενειοκρατίας. «Υπάρχει τμήμα που έχει 50 καθηγητές και οκτώ είναι ζευγάρια. Υπάρχει τμήμα στο πανεπιστήμιο Πάτρας που δεν έχει φοιτητές, αλλά υπάρχουν καθηγητές, αναπληρωτές και λέκτορες που πληρώνονται κανονικά», κατέληξε.