Ο…
ξενοδόχος
Υστερα από πολλές προσπάθειες του ΗΑΤΤΑ, του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η Αθήνα ανέλαβε να φιλοξενήσει χθες και σήμερα την 102η Γενική Συνέλευση της European Travel Agents’ & Tour Operators’ Association (ECTAA), η οποία εκπροσωπεί περίπου 80.000 τουριστικά γραφεία στην Ευρώπη.
***
Ο ΗΑΤΤΑ ήλπιζε ότι η πραγματοποίηση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της πρωτεύουσας και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
***
Πλην όμως λογάριαζε χωρίς… τον ξενοδόχο. Διότι όσο και αν προσπάθησαν οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη… συνάντηση των επισκεπτών με τους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών που «στολίζουν» εδώ και ημέρες τους δρόμους της Αθήνας.
***
Και σαν μην έφταναν τα σκουπίδια, ήρθαν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τη Βουλή, δίπλα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου παρατέθηκε το επίσημο δείπνο της εκδήλωσης.
Δυσαρέσκεια
Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρισμού με την πρόθεση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη να αυξήσει σημαντικά το ποσόν που καταβάλλεται ως τέλος ΑΠΕ από τους πελάτες Υψηλής Τάσης, αίροντας το σχετικό πλαφόν, ώστε να μειώσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ.
***
Το πλαφόν θεσπίστηκε ως προστασία των βιομηχανικών καταναλωτών και σήμερα βρίσκεται στις 716.000 ευρώ.
***
Μία από τις προτάσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η αύξηση του τέλους στα 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πάντοτε για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, αλλά διαπιστώθηκε ότι ισχύει το πλαφόν για τις μεγάλες βιομηχανίες (υψηλή τάση) που λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα και ζημιές λόγω της κρίσης.
***
Ετσι εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ να αρθεί το πλαφόν ώστε να επιβληθεί η αύξηση στα 7,18 ευρώ η μεγαβατώρα τέλος ΑΠΕ, που θα σημάνει συνολική επιπλέον επιβάρυνση της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι το εφετινό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, παρά τις αντιρρήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
***
Η ελάχιστη βαριά βιομηχανία που έχει απομείνει στην Ελλάδα θεωρεί «χαριστική βολή» τη ρύθμιση και περιμένει από την κυρία Μπιρμπίλη να μην υλοποιήσει το μέτρο. Καλά ξεμπερδέματα!
Ψώνια
Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 21,56% τον Νοέμβριο, όταν ο γενικός δείκτης του ΧΑ απώλεσε 8,25% της αξίας του. Η Eurobank στις 25, 26, 29 και 30 Νοεμβρίου αγόρασε 150.000 μετοχές του Οργανισμού, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ.
***
Η Εθνική Χρηματιστηριακή ανακοίνωσε ότι η μετοχή του ΟΤΕ αντικαθιστά την Alpha Bank στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της (Κύπρου, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil οι υπόλοιπες) λόγω «των αμυντικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει και της χαμηλής αποτίμησης». Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 5,64%, στα 7,3 ευρώ, με συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ.
***
Ολα τα παραπάνω έχουν σχέση με τη συμφωνία που έχει υπογράψει το 2008 το Δημόσιο με την Deutsche Telekom, βάσει της οποίας η ελληνική πλευρά έχει την επιλογή της διάθεσης ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2011.
***
Πολλοί υποστηρίζουν ότι επειδή το Δημόσιο θέλει άμεσα έσοδα, η ενεργοποίηση της συμφωνίας αυτής δεν θα αργήσει. Οπως προβλέπεται στη συμφωνία, ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης συν 20% υπερτίμημα εφόσον η σχετική συμφωνία γίνει ως το τέλος του μήνα.
***
Αν η συμφωνία γίνει μετά τον Νοέμβριο του 2011, το υπερτίμημα αυτό μειώνεται στο 15% της τιμής που θα υπολογιστεί επίσης με τον ίδιο τρόπο.
Απώλειες
Η ημερήσια κίνηση στην Αττική οδό υποχώρησε κατά 7%-8% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο του 2010 σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.
***
Επίσης η διοίκηση ανέφερε ότι ως το τέλος του 2011 ο όμιλος θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 220-230 MW σε αιολικά πάρκα. Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, ο Ακτωρ συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα σε Μέση Ανατολή (Κατάρ, Αμπου Ντάμπι) και Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία).