ΡΩΜΗ Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκε ο δρόμος που οδηγεί προς μια νέα χωματερή στο Τερτσίνιο, στα περίχωρα της Νάπολι, καθώς εκατοντάδες εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονται βίαια στην προσπάθεια της αστυνομίας της Ιταλίας να ανοίξει τους δρόμους για τα ξέχειλα από σκουπίδια απορριμματοφόρα.

Κατά τη διάρκεια των άγριων νυχτερινών συμπλοκών, στους πρόποδες του Βεζούβιου, πέντε άτομα συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Τρία απορριμματοφόρα καταστράφηκαν ολοσχερώς από βόμβες μολότοφ, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν σε απευθείας μετάδοση αστυνομικούς να σέρνουν ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν καθήσει μπροστά στα βαριά οχήματα κρατώντας ροζάρια και ψέλνοντας ομαδικά προσευχές.

Εδω και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι του Τερτσίνιο διαδηλώνουν καθημερινά υποστηρίζοντας ότι ο χώρος εναπόθεσης στην περιοχή τους είναι στα όρια του κορεσμού. Αντιτίθενται τόσο στη συνέχιση της λειτουργίας της υπάρχουσας όσο και στη δημιουργία νέας χωματερής.

Κρατικοί αξιωματούχοι όμως επιμένουν ότι πίσω από την αγανάκτηση των κατοίκων κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, της Καμόρα, η οποία μέσω διαφόρων ιδιωτών «εργολάβων» ελέγχει εδώ και χρόνια την αγορά της διαχείρισης σκουπιδιών της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. Φαίνεται μάλιστα ότι οι αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού εντάθηκαν μετά την πρόσφατη μη ανανέωση της άδειας μεταφοράς σκουπιδιών από μια τέτοια εταιρεία διακομιδής απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ του Τερτσίνιο.

Περίπου 500 επιπλέον αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη της αντιπαράθεσης και ένα τμήμα από τα απορρίμματα έχει δρομολογηθεί για άλλους χώρους εναπόθεσης, τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Ο Στέφανο Καλντόρο, πρόεδρος της επαρχίας της Καμπανίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Νάπολι, υπέγραψε χθες διάταγμα που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι άλλοι χώροι εναπόθεσης για όσο χρόνο χρειαστεί ώσπου να επιλυθεί το πρόβλημα με τη χωματερή του Τερτσίνιο.

Ως γνωστόν, το 2008 ο «πόλεμος των σκουπιδιών» έφερε τη Νάπολι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφεύγει τελικά στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη κατά της Ιταλίας για την ανικανότητά της να επιλύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Καμπανία. Το μόνο βέβαιον είναι ότι στη δύσκολη εξίσωση της διαχείρισης των ναπολιτάνικων σκουπιδιών βασικός παράγων παραμένει η τοπική μαφία, η Καμόρα, συμμορίες της οποίας έχουν μπει εδώ και δεκαετίες στο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων ελέγχοντας μεταξύ άλλων και ένα δίκτυο παράνομων χωματερών, όπου συστηματικά θάβονται και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα.