Αστυνομικοί και νεαροί διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Τρίτη στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Νικολά Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Αρχές θα λάβουν μέτρα κατά των «ταραχοποιών». Την ίδια ώρα, ο δημόσιος τομέας έχει παραλύσει και πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα έξω από λύκειο στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, όπου νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 290 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και ότι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Σε ολόκληρη τη χώρα 379 σχολεία λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Στην Πλατεία Republique στο ανατολικό Παρίσι, νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις.

Από τη Ντοβίλ όπου βρίσκεται, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα κατά των «ταραχοποιών», προκειμένου -όπως είπε- «να διαφυλαχθεί η τάξη».

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι εάν συνεχιστούν τα επεισόδια θα αναλάβει «σκληρή δράση».

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αναμένεται να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια «δεν μπορούν να σημειώνονται σε μια δημοκρατία, όπου υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει».

Τόνισε ότι αποτελεί «καθήκον» του να ψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί και στις μετακινήσεις, αφού οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία.

Περίπου το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί και το 30% από άλλα γαλλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούσαν πτήσεις εντός Γαλλίας ή πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσουν το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και της πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Οι Γάλλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται άδικα για την αποτυχία του γαλλικού -υπερτιμημένου- συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.