Ο «διαδικτυακός εκφοβισμός» έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας- Η κρυφή βιντεοσκόπηση προσωπικών στιγμών ενός 18χρονου ομοφυλόφιλου Αμερικανού τον οδήγησε στην αυτοκτονία

O θάνατος του βιολιστή και οι «κυβερνονταήδες»

Ο 18χρονος Αμερικανός Τάιλερ Κλεμέντι ήταν ένας ντροπαλός αλλά χαρισματικός βιολιστής που φαινόταν ότι θα είχε λαμπρή μουσική σταδιοδρομία. Ο κακοήθης διασυρμός του όμως από δύο συμφοιτητές του, οι οποίοι τον βιντεοσκόπησαν κρυφά να συνευρίσκεται ερωτικά με έναν άλλον άντρα και «ανέβασαν» σε απευθείας μετάδοση τις περιπτύξεις του ζεύγους στο Διαδίκτυο, τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Το «cyber-bullying»,ο «διαδικτυακός εκφοβισμός»,έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.Δεν στερεί από τους νέους μόνο την αξιοπρέπεια ή την ψυχική τους γαλήνη. Μπορεί να τους στερήσει, μάταια και αδόκητα, και τη ζωή.

Ο 18χρονος Αμερικανός Τάιλερ Κλεμέντι ήταν ένας ντροπαλός αλλά χαρισματικός βιολιστής που φαινόταν ότι θα είχε λαμπρή μουσική σταδιοδρομία. Ο κακοήθης διασυρμός του όμως από δύο συμφοιτητές του, οι οποίοι τον βιντεοσκόπησαν κρυφά να συνευρίσκεται ερωτικά με έναν άλλον άντρα και «ανέβασαν» σε απευθείας μετάδοση τις περιπτύξεις
του ζεύγους στο Διαδίκτυο, τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Το «cyber-bullying»,ο «διαδικτυακός εκφοβισμός»,έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.Δεν στερεί από τους νέους μόνο την αξιοπρέπεια ή την ψυχική τους γαλήνη. Μπορεί να τους στερήσει, μάταια και αδόκητα, και τη ζωή.

Πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι, στο οποίο είχε εισαχθεί μετ΄ επαίνων, ο Τάιλερ δεν είχε εκδηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον συγκάτοικό του στη φοιτητική εστία Νταρούν Ράβι, ο οποίος μαζί με τη συμφοιτήτριά τους Μόλι Γουέι αποφάσισαν να «διασκεδάσουν» διαπομπεύοντάς τον ψηφιακά. Ενεργοποίησαν την κάμερα ενός λάπτοπ στο δωμάτιο και έκαναν απευθείας μετάδοση στο Ιnternet όχι σε μία αλλά σε δύο περιστάσεις. Μόλις ο Τάιλερ έμαθε τι είχε συμ βεί, δεν μπόρεσε να αντέξει την ντροπή και έπεσε από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον, που συνδέει το Νιου Τζέρσι με τη Νέα Υόρκη.

Αν και η Γουέι αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, οι δύο 18χρονοι βρίσκονται υπό κατ΄ οίκον περιορισμό και κατηγορούνται για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο». Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινή πενταετούς φυλάκισης- αν μάλιστα, λόγω της ομοφυλοφιλίας του θύματος, το περιστατικό χαρακτηριστεί «έγκλημα μίσους», η ποινή μπορεί να διπλασιαστεί.

Ο ευαίσθητος βιολιστής ήταν μόνο ένας από τους αμέτρητους νέους που επηρεάζει η άθλια τακτική του cyber-bullying. Ο αριθμός όσων απειλούνται, ταπεινώνονται ή παρενοχλούνται από τους «κυβερνονταήδες» αυξάνεται. Κυριαρχεί η ένοχη σιωπή: μόλις το ένα στα τρία θύματα καταγγέλλει τον εκφοβισμό. Αυτό που παλαιότερα συνέβαινε μόνο σε σχολεία ή δρόμους και περιλάμβανε ύβρεις, εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς ή και σωματική βία τώρα έχει επεκταθεί και σε ψηφιακό επίπεδο. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν σε όποιον έχει κακές προθέσεις τη δυνατότητα να στέλνει ανώνυμα απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να πολιορκεί την προσωπική ιστοσελίδα του θύματος με προσβλητικά ή ψευδή σχόλια και να δημοσιοποιεί προσωπικές πληροφορίες παραμένοντας τις περισσότερες φορές ασύλληπτος.

Οι επιθέσεις εκφοβισμού μέσω Ιnternet ξεκινούν πλέον ακόμη και από την ηλικία των επτά ετών, ενώ το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα έντονο κατά την περίοδο της εφηβείας. Στις ΗΠΑ από το 2003 τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι (από 11 ως 18 ετών) αυτοκτόνησαν επειδή έπεσαν θύματα κάποιας μορφής cyberbullying.

«Ο συγκάτοικός μου [σ.σ.:Τάιλερ Κλεμέντι] μου ζήτησε το δωμάτιο ως τα μεσάνυχτα. Πήγα στο δωμάτιο της Μόλι [σ.σ.:Γουέι] και άνοιξα τη βιντεοκάμερα του υπολογιστή μου. Τον είδα να φιλιέται με έναν άλλον τύπο! Γιούπι!» έγραψε στις 19 Σεπτεμβρίου ο Νταρούν Ράβι στην ιστοσελίδα του στο Τwitter. Αφού δημοσιοποίησε εντελώς κυνικά και απερίσκεπτα τις σεξουαλικές προτιμήσεις του «φίλου» του σε άγνωστο αριθμό ατόμων, προσπάθησε να «ανεβάσει» τη συνεύρεση ζωντανά στο Διαδίκτυο και προσκάλεσε τους συμφοιτητές τους να την παρακολουθήσουν.

Οταν, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ανυποψίαστος Κλεμέντι ξαναζήτησε από τον συγκάτοικό του να του παραχωρήσει το δωμάτιο, εκείνος δέχθηκε ευχαρίστως αλλά φρόντισε αυτή τη φορά το δωμάτιο να είναι άριστα «παγιδευμένο» και το «κοινό» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. «Προκαλώ οποιονδήποτε διαθέτει τη λειτουργία iChat να συνδεθεί μαζί μου μέσω βιντεοκλήσης μεταξύ 9.30 και 12.00. Ναι, συμβαίνει και πάλι!» έγραψε αυτή τη φορά στο Τwitter. Την ώρα που όλοι οι ένοικοι της συγκεκριμένης εστίας ήδη συζητούσαν για την ομοφυλοφιλία του Κλεμέντι και τον κουτσομπόλευαν πίσω από την πλάτη του, τώρα μπορούσαν και να τον δουν να κάνει σεξ με έναν νεαρό άντρα σε απευθείας μετάδοση.

Ο άτυχος μουσικός έμαθε σχεδόν αμέσως για τη διαπόμπευσή του και έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες θεώρησαν το γεγονός «πολύ σοβαρό». Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν όμως. Μόλις μία ημέρα αργότερα ο Κλεμέντι έκανε βουτιά θανάτου στον ποταμό Χάντσον αφήνοντας ένα σημείωμα στο Facebook που έγραφε μόνο: «Πέφτω από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον. Συγγνώμη».

ΕΦΗΒΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΟΥ INTERNET
Ο «Τζος» ήταν πρώην φίλη της μαμάς…

Η αυτοκτονία της Αμερικανίδας Μέγκαν Μέγερ (φωτογραφία) σε ηλικία μόλις 13 ετών, το 2006, αρχικά αποτελούσε αίνιγμα για τους γονείς της.Τελικά ανακάλυψαν ότι μια γειτόνισσα,πρώην φίλη της μητέρας της,την παρενοχλούσε με ψευδώνυμο μέσω του ιστότοπου ΜySpace. Η Λόρι Ντρου- αλλά και διάφοροι γνωστοί της- εμφανιζόταν ως 16χρονος «Τζος» που έδειχνε ενδιαφέρον για τη Μέγκαν.

Ηθελε να την ταπεινώσει και να την εκδικηθεί επειδή η κοπέλα δήθεν κουτσομπόλευε την κόρη της.

Μόλις εξασφάλισε τη διαδικτυακή «φιλία» της Μέγκαν,ο «Τζος» άλλαξε στάση.«Δεν θέλω πια να είμαι φίλος σου γιατί είσαι κακός άνθρωπος! Ολοι σε μισούν! Εύχομαι η υπόλοιπη ζωή σου να είναι χάλια!» έγραψε στην τελευταία τους συζήτηση.«Είσαι από τα αγόρια που θα έκαναν ένα κορίτσι να αυτοκτονήσει…» του απάντησε η 13χρονη λίγα λεπτά προτού κρεμαστεί στο δωμάτιό της.

Κακεντρέχεια και μετά θάνατον στο Facebook

Η κραυγαλέα περίπτωση της Φίμπι Πράις (φωτογραφία) προσείλκυσε την παγκόσμια προσοχή στα φαινόμενα διαδικτυακού και μη εκφοβισμού στα αμερικανικά σχολεία και προκάλεσε την υιοθέτηση σκληρότερων νόμων εναντίον τους από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης.Η Φίμπι καταγόταν από την Ιρλανδία και δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τις συμμαθήτριές της.Δεχόταν καθημερινά προπηλακισμούς στο σχολείο αλλά και πλήθος υβριστικών και ταπεινωτικών σχολίων – όπως «ιρλανδή πόρνη»- στην ιστοσελίδα της στο Facebook.Αδυνατώντας να ζητήσει βοήθεια από τους οικείους της,οδηγήθηκε στην απελπισία και κρεμάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 16 ετών.Ακόμη και μετά θάνατον,όμως, συμμαθητές της συνέχισαν να δημοσιεύουν κακεντρεχή σχόλια στην προσωπική της ιστοσελίδα.Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η δίκη επτά εφήβων κοριτσιών με κατηγορίες που ξεκινούν από απλή παρενόχληση και φτάνουν ως την επικίνδυνη σωματική βλάβη και δύο μεγαλύτερων αγοριών που κατηγορούνται για αποπλάνηση ανήλικης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk