Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Λιβύη σχεδιάζουν την ανάληψη κοινής δράσης για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, χωρίς να έχουν εξετάσει τη χρηματοδότηση της δράσης αυτής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη.

«Υπογράψαμε μια ατζέντα συνεργασίας που καλύπτει πολλά θέματα, όπως τα αίτια της μετανάστευσης, η παρακολούθηση των συνόρων και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», δήλωσε η ευρωπαία Επίτροπος για τη Μετανάστευση Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που διανεμήθηκε στον Τύπο, η Λιβύη και η ΕΕ βεβαιώνουν ότι συμφωνούν να προχωρήσουν σε μια «λίστα πρωτοβουλιών για μια ενδεχόμενη συνεργασία» περιλαμβάνοντας κυρίως «συγκεκριμένα μέτρα για ένα σύστημα παρακολούθησης των συνόρων», τα προβλήματα που έχουν σχέση με την κινητικότητα και το «διάλογο για τους πρόσφυγες».

Η Μάλμστρομ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την οποία η Λιβύη εξακολουθεί να μην υπογράφει.

«Ωστόσο συμφωνούμε να εργαστούμε μαζί προκειμένου να εγγυηθούμε τα πιο ευάλωτα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον συνάδελφό της, αρμόδιο για τη Διεύρυνση και τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της, Στέφαν Φούλε.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, η Μάλμστρομ εκτίμησε ότι «πρέπει πρώτα να μελετηθούν τα προγράμματα συνεργασίας πριν συζητηθεί η χρηματοδότηση». Σχετικά με τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ετησίως ζητεί η Τρίπολη για να «σταματήσει οριστικά» τη λαθρομετανάστευση από τις ακτές της, η Επίτροπος δήλωσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα και Αμπντελφατέχ Ελ Ομπεϊντι αντίστοιχα.

«Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι το ποσό αυτό δεν προορίζεται μόνο για τη Λιβύη αλλά για όλη την Αφρική» για να ευνοηθεί η ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, είπε η Μάλμστρομ τονίζοντας ότι η ΕΕ χορηγεί ήδη βοήθεια πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αφρική και ότι θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης στη Λιβύη ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.