Πώς οι βιταμίνες σώζουν καρδιές

ΛΟΝΔΙΝΟ Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε τα δύο «πρόσωπα» της χοληστερόλης, την «καλή» ΗDL και την «κακή» LDL. Ωστόσο, όπως έχουν δείξει τελευταία ερευνητικά στοιχεία τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η «κακή» χοληστερόλη έχει και μια «δίδυμη αδελφή», τη λιποπρωτεΐνη αLp(a)- η οποία ενισχύει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: σύμφωνα με αυτά μια πολυβιταμίνη ίσως αποτελεί την πιο απλή θεραπεία για τις καρδιοπάθειες. Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και…

ΛΟΝΔΙΝΟ Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε τα δύο «πρόσωπα» της χοληστερόλης, την «καλή» ΗDL και την «κακή» LDL. Ωστόσο, όπως έχουν δείξει τελευταία ερευνητικά στοιχεία τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η «κακή» χοληστερόλη έχει και μια «δίδυμη αδελφή», τη λιποπρωτεΐνη αLp(a)- η οποία ενισχύει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: σύμφωνα με αυτά μια πολυβιταμίνη ίσως αποτελεί την πιο απλή θεραπεία για τις καρδιοπάθειες.

Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι άτομα με υψηλά επίπεδα Lp(a) εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο δεν είχε βρεθεί αν η συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη μπορούσε να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο ή αν απλώς έδινε ένα αθώο «παρών» δίπλα στην LDL. Τώρα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά άμεση σύνδεση μεταξύ της Lp(a) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Lp(a) αποτελεί αιτιώ δη παράγοντα για εμφάνιση στεφανιαίας καρδιοπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Ρόμπερτ Κλαρκ, από το Τμήμα Κλινικών Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια εξαιτίας της Lp(a) αντιστοιχεί μόνο στο ένα τέταρτο του κινδύνου με τον οποίον συνδέεται η LDL. «Στόχος μας είναι όμως να στοχεύσουμε και τις δύο ώστε να σώσουμε ακόμη περισσότερες ζωές». Δεν είναι σαφές στους ειδικούς πώς η Lp(a) αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, πιστεύεται όμως ότι ενισχύει τον σχηματισμό θρομβώσεων.

Πάντως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι διαφορετικές βιταμίνες φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικές στο να πολεμούν τα υψηλά επίπεδα Lp(a) και LDL. Η γνωστότερη εξ αυτών είναι η νιασίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η νιασίνη ανευρίσκεται στο συκώτι, στα πουλερικά και στα ψάρια αν και οι καλύτερες πηγές της είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια. Ωστόσο είναι συνήθως απαραίτητη μεγάλη λήψη της βιταμίνης της τάξεως των 2 γραμμαρίων ημερησίως – ποσότητα που δεν μπορεί να ληφθεί μέσω των τροφών και για αυτόν τον λόγο συστήνονται, κυρίως σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, συμπληρώματα διατροφής.

Ευεργετική δράση ενάντια στα υψηλά επίπεδα της Lp(a) φαίνεται να έχουν επίσης η βιταμίνη C και τα ιχθυέλαια. Αρκετοί γιατροί χροηγρούν σήμερα στους ασθενείς τους συνδυασμό νιασίνης και βιταμίνης C για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων Lp(a).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk