Αυτή η απίθανη υπόθεση Μαντέλη ίσως αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Και μόνον η δίωξη που του ασκήθηκε έχει φέρει μια αίσθηση αισιοδοξίας, ότι, επιτέλους, «υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας»… Φαίνεται τα πράγματα να παίρνουν έναν δρόμο.

Ολα αυτά καλά. Ομως, το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η βαθιά ύφεση στην οποία κατρακυλά μέρα με την ημέρα η Ελλάδα και το τι μπορεί να γίνει για την ανάσχεσή της. Τα μέτρα είναι ήδη ασφυκτικά και προφανώς έπονται και άλλα. Ομως, όλα αφορούν το παρελθόν, τις αποπληρωμές. Είναι μέτρα κατ΄ εξοχήν ταμιακά και απολύτως υφεσιακά. Τίποτε από αυτά δεν αφορά θετικά το μέλλον, δεν φέρνει επενδύσεις, δεν δημιουργεί δουλειές.

Η κυβέρνηση έκανε ένα μέγα λάθος. Αυξάνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων, έκλεισε κάθε χαραμάδα ανάπτυξης. Πρέπει να βρει την τόλμη και να αναθεωρήσει αμέσως αυτή την πολιτική. Πρέπει άμεσα και με κάθε τρόπο να δημιουργήσει συνθήκες προσέλκυσης ξένων και ελληνικών κεφαλαίων. Αλλιώς ελπίδα δεν υπάρχει.

gmalouchos@tovima.gr