Η Κύπρος εξέδωσε απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου από τα λιμάνια της σκαφών με προορισμό τη Γάζα, γιατί όπως εξήγησε κυβερνητικός παράγοντας, «δεν εισακούστηκε παράκληση της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης επισημαίνει σε δήλωσή του ότι είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτό τον αγώνα.

Προσθέτει ότι η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός «είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων μας, πιστεύουμε, δε, ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατόν, ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη μας προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Στήριξη στη κυβέρνηση για την ενέργεια της εξέφρασε ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάθε κράτος πρέπει να βλέπει και τα δικά του προβλήματα, παρά τη συμπάθεια που ολόκληρος ο κυπριακός λαός τρέφει προς τους Παλαιστινίους ενώ η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να προσεγγίσουν τη Γάζα. Επιπλέον, θα δώσει εντολή να καταληφθούν από το Ναυτικό και να οδηγηθούν σε ισραηλινό λιμάνι για έλεγχο.

Τα οκτώ σκάφη του στολίσκου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη αναμένεται να συγκεντρωθούν στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κύπρου, προτού κατευθυνθούν προς τη Γάζα και προσπαθήσουν, παρά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών, να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.