Είναι η σημερινή γυναίκα παγιδευμένη σε δεκάδες αντικρουόμενους ρόλους; Η φωτογράφος Βένια Μπεχράκη, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως το χιούμορ για να δηλώσει τις προθέσεις της και να περιγράψει γεγονότα, πιστεύει πως ναι. Για να αποδώσει την προσπάθεια της γυναίκας να βγει νικήτρια στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της η Βένια Μπεχράκη δεν αρκέστηκε στον φωτογραφικό φακό: τα έργα της συνδυάζουν επίσης περφόρμανς, σύνθεση κλασικών έργων ζωγραφικής και μια κινηματογραφική αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Η νοικοκυρά με το κοτόπουλο και η καριερίστρια είναι μερικές από τις μορφές που παρελαύνουν στην έκθεσή της, η οποία με τίτλο «Restricted area» (Περιορισμένη περιοχή) εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Τι θέλει να μας πει τελικά η καλλιτέχνις; Βγήκε νικήτρια, κατά την άποψή της, η γυναίκα από αυτή τη μάχη; «Βγήκε νικήτρια» απαντά, «απλώςτο τίμημα που χρειάστηκε να πληρώσει ήταν πολύ ακριβό».

Για να μας το υπενθυμίσει αποφάσισε να ανατρέξει στο παρελθόν. Ελάχιστες γυναίκες έχουν σήμερα μνήμες από τις αφίσες-«προτροπές» προς τις νοικοκυρές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με σλόγκαν όπως «Κάνε το σπίτι σου σπίτι νίκης». Ή από τις διαφημίσεις προϊόντων των δεκαετιών του 1950 και του 1960, όπως εκείνες που ενέπνευσαν τον Ρίτσαρντ Χάμιλτον και πολλούς άλλους. Περισσότερες είναι εκείνες που θυμούνται τις επιταγές της δεκαετίας του 1970 περί γυναικείας χειραφέτησης. Τέτοιες αναφορές ήταν που ενέπνευσαν τη φωτογράφο να κεντρίσει τη… θηλυκού γένους συλλογική μνήμη.

Η διάθεσή της να ανατρέψει τα γυναικεία στερεότυπα, όπως λέει, την οδήγησε στο να παραπέμψει στις κομβικότερες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέσα από αυτή τη δουλειά η οποία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της φωτογραφίας. «Χρησιμοποίησα στοιχεία που παραπέμπουν στο παρελθόν για να μιλήσω για το παρόν.Και να κάνω μια προτροπή προς τη σύγχρονη γυναίκανα απλοποιήσει τη ζωή της. Το έχει ανάγκη».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 10, τηλ. 210

3608.278, www.zoumboulakis.gr η Διάρκεια έκθεσης: Από 10 Ιουνίου ως 3 Ιουλίου