Επιτυχημένη, κατά την BP, είναι για την ώρα η προσπάθεια για το σφράγισμα με σκυρόδεμα της διαρροής που προκαλεί την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς «βγαίνει πλέον μόνο λάσπη»· παραταύτα, ακόμη δεν είναι γνωστό αν η προσπάθεια πέτυχε απόλυτα ή όχι και, βεβαίως, η καταστροφή στις ακτές των τεσσάρων πολιτειών του Κόλπου δεν αποφεύχθηκε…

Ο Νταγκ Σατλς, ανώτατο στέλεχος της BP Plc, δήλωσε ότι φαίνεται να βγαίνει μόνο λάσπη και όχι πετρέλαιο από το υποθαλάσσιο κοίτασμα μερικές ώρες μετά την έναρξη της προσπάθειας με τη μέθοδο top kill να κλείσει το ρήγμα με έγχυση ειδικής λάσπης και σκυροδέματος.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε πλήρως διότι δεν έχουμε κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο. Και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε εάν επιτύχαμε είναι να σταματήσει η ροή». Όπως πρόσθεσε, «είμαστε εδώ ήδη πολύ καιρό και έχουμε αποπειραθεί πολλά πράγματα».

Την προσπάθεια παρακολουθούν με αγωνία οι κάτοικοι της Λουϊζιάνας, την πολιτείας που έχει πληγεί στο μεγαλύτερο βαθμό από την καταστροφή που προκάλεσε η βυθισμένη πλέον εξέδρα πετρελαίου.

Περισσότερα από 160 χιλιόμετρα στις ακτές της Λουιζιάνας έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπόμπι Τζιντάλ. Παράλληλα, επέκρινε την ΒΡ και τις ομοσπονδιακές αρχές για τον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίθηκαν στην οικολογική καταστροφή, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ λίγο και πολύ αργά».

Ο Μπόμπι Τζιντάλ πρόσθεσε ότι η πολιτεία του χρειάζεται περισσότερα προστατευτικά φράγματα και πλοία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την προστασία των ακτών. Η Λουϊζιάνα είδε το ευαίσθητο οικοσύστημα στο Δέλτα του Μισισιπή να καταστρέφεται, την τουριστική και την βιομηχανία αλιευμάτων της να πλήττωνται βαρύτατα, ίσως και ανεπανόρθωτα.

Την ίδια ώρα, προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους εργαζόμενους στις προσπάθειες απορρύπανσης. Το Associated Press μεταδίδει ότι τουλάχιστον τέσσερις χρειάστηκε να νοσηλευτούν αφού ανέφεραν ναυτία, πονοκεφάλους και πόνους στο στήθος.

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή όλων των αιτήσεων για εξερεύνηση κοιτασμάτων και κάθε άντλησης πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αρκτική έως το 2011. Ακόμη θα γίνουν πιο αυστηρές οι απαιτήσεις ασφάλειας για την άντληση πετρελαίου από θαλάσσιες εξέδρες όπως και οι επιθεωρήσεις στις υπάρχουσες εξέδρες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μαρκ Μπέγκιτς από την Αλάσκα, μετά από ενημέρωση από υπουργείο Εσωτερικών, η απόφαση της κυβέρνησης θα προκαλέσει καθυστερήσεις και τελικά άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην εγχώρια αγορά.

Το απόγευμα σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήματα για την καταστροφή.