Την «πολιτικοποίηση της διεθνούς Δικαιοσύνης» καταγγέλλει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστεία, κατηγορώντας τις εθνικές κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Παράλληλα, καταγγέλλει τη χρήση βασανιστηρίων σε 111 χώρες του κόσμου.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τις κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για να προστατευθούν από τις κατηγορίες των πολιτικών τους αντιπάλων.

Εκφράζει ανησυχία για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Σρι Λάνκα κατά το 2009, ενώ κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι απέτυχε να επέμβει.

Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στη Σρι Λάνκα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε τότε κάνει λόγο για «λουτρό αίματος».

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «παιχνίδια εξουσίας» οδήγησαν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού να υιοθετήσει απόφαση, την οποία προώθησε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, όπου συνέχερε τον εαυτό της για την επιτυχία της κατά των Τίγρεων Ταμίλ.

«Μέχρι το τέλος του έτους και παρά τα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και άλλες καταχρήσεις, κανείς δεν είχε εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κ. Κλαούντιο Κορντόνε.

Επίσης, η έκθεση καταγγέλλει ότι η ΕΕ και η ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για να προστατεύσουν το Ισραήλ από το να κριθεί υπεύθυνο για τις πράξεις του απέναντι στη Γάζα».

Ωστόσο, θεωρεί θετικό το γεγονός της έκδοσης εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ-Μπασίρ.