Μείζον πολιτικό ζήτημα ανέκυψε χθες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Εργασίας για το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος επέμενε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για ενδεχόμενες αποκλίσεις από το μνημόνιο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι «οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι αυτές που περιλαμβάνο- νται στο μνημόνιο» .
Η διάσταση απόψεων και η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να εμφανίσει ένα «ηπιότερο» πακέτο μέτρων προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις, αυξάνουν την αβεβαιότητα στους ασφαλισμένους, δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στους επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας και εκθέτουν την κυβέρνηση εμφανίζοντάς την ανακόλουθη.
Το θέμα ανέκυψε όταν ήλθε στο υπουργείο η απάντηση των επιτηρητών στο κείμενο του «προσχεδίου νόμου» που είχε αποστείλει προς έγκριση ο κ. Λοβέρδος. Οι δανειστές της χώρας ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το μνημόνιο, το οποίο ήδη έχει καταστεί νόμος του κράτους.
Το θέμα αυτό πάντως αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τους ελεγκτές τήρησης των όρων δανειοδότησης της χώρας, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ειδικά για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα.
Επί της ουσίας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπει πλήρη σύνταξη στα 40 έτη ασφάλισης, περικοπές σε οποιαδήποτε σύνταξη με λιγότερα έτη εργασίας και εφαρμογή του ασφαλιστικού πακέτου μέτρων από το 2015 αντί του 2018. Επίσης αναμένονται περικοπές στις συντάξεις χηρείας, καθώς και η κατάργηση των συντάξεων άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Την επίσπευση των μέτρων αλλά και την απόλυτη συμμόρφωση της χώρας μας με το περιεχόμενο του μνημονίου που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν οι δανειστές μας με επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας.
Το νόημα της επιστολής προς την κυβέρνηση ήταν σαφές: Φέρτε πιο κοντά την εφαρμογή των ασφαλιστικών μέτρων. Η προτροπή που διατυπώνεται προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, είναι οι αλλαγές να ισχύσουν νωρίτερα και η «προσαρμογή» του ασφαλιστικού συστήματος στα νέα οικονομικά δεδομένα να είναι βιαιότερη.
Στο στόχαστρο των στελεχών της τρόικας είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που το κυβερνητικό προσχέδιο τοποθετεί στο 2018. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η παρατεταμένη «περίοδος χάριτος» που μεσολαβεί θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα του συστήματος, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προσαρμογή στο νέο σύστημα θα είναι ομαλότερη με τη ρύθμιση που έχει προτείνει. Ταυτοχρόνως ζητούν να υιοθετηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου εκτιμώντας ότι το προσχέδιο νόμου αποκλίνει από αυτές.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ήδη προσαρμόζεται στις προτροπές των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών- στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο δημόσιος τομέας – ήδη έχει καταρτίσει το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών και των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη από το 2011.