Εισάγεταισήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται μετά από πέντε συνεδριάσεις το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».

Το νομοσχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με μια σειρά αλλαγών που αφορούνσε έδρες και ιστορικές έδρες δήμων, καθώς και σε ονομασίες.

«Πρόκειται για μια θεσμική πολυεπίπεδη και σημαντική αλλαγή, που της χρωστάμε όλοι μία προσεκτική και αληθινή προσέγγιση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που αναφέρει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο θα εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που τάσσονται κατά του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλ.Κλαυθμώνος πραγματοποιούνπερίπου500 πωλητέςλαϊκών αγορών. Κλειστή είναι η οδός Σταδίου από το ύψος της Αιόλου. Σημειώνεται ότι καμία λαϊκή αγορά δενλειτούργησεσήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δεύτερο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Βασ.Σοφίας πραγματοποιούν περίπου 80 άτομα από τον Δήμο Καστελλίου Κρήτης, 40 κάτοικοι από την Ιτέα,50 κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας και άλλοι 20 από τη Νεάπολη Κοζάνης.

Ακόμη, κάτοικοι από το Κομμένο Αρτας αναμένεται ναπραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Κάτοικοι και φορείς της Αν.Αιγιαλείας προγραμματίζουν να έρθουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας στη συνένωση των Δήμων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοφτού με το Αίγιο.

Κλειστό επ’ αόριστον θα παραμείνει από σήμερα, Τρίτη, το λιμάνι της Κυλλήνης από κατοίκους και φορείς της περιοχής που διαμαρτύρονται για την αλλαγή του ονόματος του νέου δήμου από Δήμο Κυλλήνης σε Δήμο Ανδραβίδας.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τετράωρη στάση εργασίαςαπό τηνΠΟΕ-ΟΤΑ και τους υπαλλήλους της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.

Κάτοικοι από τον Δήμο Ελληνικού διαδηλώνουνστη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή κατά του «Καλλικράτη».

Με επιστολή του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης καλεί όλους τους δημάρχους της Ελλάδας σε συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10:00 πμ, έξω από την Βουλή, για να μην ψηφιστεί το άρθρο 16 του προγράμματος «Καλλικράτης», που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.