Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας. Η Σεούλ διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με την Πιονγιάνγκ και την καλεί να απολογηθεί για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους. «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν» λέει ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος. Την κίνηση στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δήλωσε πως Βόρειος Κορέα πρέπει να τιμωρηθεί για τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους και πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.

Δήλωσε πως δεν επιτρέπεται πλέον στα βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία να πλέουν στα χωρικά ύδατα της Νοτίου Κορέας και πως παγώνουν όλες οι εμπορικές συναλλαγές με τον βορρά.

Επίσης διαμήνυσε πως η Νότιος Κορέα θα διαβιβάσει την υπόθεση της βύθισης του σκάφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση» τόνισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μνημείο Πολέμου της χώρας.

Την απόφαση αυτή της Σεούλ στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό να συνεργαστεί με τη Νότιο Κορέα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει «ετοιμότητα» σε περίπτωση μελλοντικής επιθετικής κίνησης από τη Βόρειο Κορέα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να ζητήσει συγγνώμη για τη βύθιση του πλοίου και να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση. Την κάλεσε επίσης να σταματήσει «την εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της».

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε από την Κίνα, στην οποία βρέθηκε για επίσκεψη, να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το θέμα της Βορείου Κορέας.

«Ζητάμε από τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της και να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομοθεσία» τόνισε.

Αντί άλλης απάντησης, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε πως διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την αποτρεπτική πυρηνική της δύναμη και πως έχει αναπτύξει ατομικά όπλα με διαφανή τρόπο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το KCNA μετέδωσε, επίσης, πως η Πιονγιάνγκ απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που αυτός στηθεί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Βορείου Κορέας.

Σε ανακοίνωση στρατιωτικού διοικητή, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η Πιονγιάνγκ θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει, ύστερα από διακοπή έξι ετών, τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Βόρειας Κορέας στην περιοχή των συνόρων στο πλαίσιο μέτρων για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.