Με αντίπαλο το διάχυτο κλίμα απαισιοδοξίας στα διεθνή χρηματιστήρια, η απόπειρα της εγχώριας αγοράς να αντιδράσει την Παρασκευή είχε αποτέλεσμα, παρά την εμφανή απέχθεια ανάληψης ρίσκου.

Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν όλες οι διεθνείς αγορές εμφάνισαν εικόνα ξεπουλήματος, η οποία αποδόθηκε και στις πρωτοβουλίες των πολιτικών ηγετών (ΗΠΑ, Γερμανία) να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930 αναδιάρθρωση των εποπτικών κανόνων λειτουργίας των αγορών, υπό την πίεση του δημοσιονομικής κρίσης που διαδέχθηκε τη χρηματοπιστωτική. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει και την προσεχή εβδομάδα με την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη Βρετανία και στη Γερμανία, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα και θα διατηρηθεί η υψηλή μεταβλητότητα ώσπου να αποσαφηνιστούν οι κανόνες του παιχνιδιού. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις εξελίξεις τις οποίες προεξόφλησαν με αρνητική διάθεση την τελευταία εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχοντας υποχωρήσει σε οριακές αποτιμήσεις και αφού διέσπασε καθοδικά και τις 1.600 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό 14 μηνών, βρίσκεται στο μεταίχμιο να περάσει σε εκτεταμένη απαξίωση, αν δεν αξιοποιήσει την «τελευταία» ευκαιρία για αντίδραση από τις 1.580 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η συγκεκριμένη περιοχή τιμών «κατοχυρώθηκε» στο κλείσιμο ύστερα από «μάχη» του γενικού δείκτη να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος. Υστερα από τη σταθεροποίηση της Γουόλ Στριτ σε θετική τροχιά και τη συνεπακόλουθη εξασθένηση των πιέσεων στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης βελτίωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του και περνώντας σε ανοδική πορεία στα τελευταία λεπτά, έκλεισε με ημερήσια άνοδο 0,81%, στις 1.595,1 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 3,81%. Η άμεση αντίδραση της αγοράς και με την προϋπόθεση ότι ο γενικός δείκτης θα ανακτήσει τις αντιστάσεις των 1.642 και 1.714 μονάδων, με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, δεν αποκλείεται να δώσει ένα mini rally, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής.

Η μείωση της προσφοράς και του όγκου των συναλλαγών κάτω από τις 1.600 μονάδες εκλαμβάνεται ως ενθαρρυντικό στοιχείο από την ίδια τεχνική ανάλυση, δεδομένου ότι στα τρία «βυθίσματα» του δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο η μείωση του όγκου αποτελεί ένδειξη ότι η προσφορά τίτλων μειώνεται σημαντικά σε κάθε πτωτικό κύμα.

Αν η αντίδραση της Παρασκευής δεν αποκτήσει συνέχεια, η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει την επόμενη ζώνη στήριξης μεταξύ των 1.480 και 1.460 μονάδων.